Úgy tűnik, Szlovákia is bezár – frissített: kéthetes karantént rendeltek el

Magyarországhoz hasonlóan szerdán Szlovákiában is megdőlt a napi új koronavírus-fertőzések száma. A mai kormányülésen nagy valószínűséggel rövidtávú országos lezárásról döntenek.

A szomszédos Ausztria hétfőtől kezdve országos vesztegzárat rendelt el a járvány terjedésének lassítása érdekében, a szlovák kormány pedig szintén hasonló lépést fontolgat. A szerdai kormányülés előtt Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta: „nincs más alternatíva”.

Az Európai Unión belül Szlovákia rendelkezik a harmadik legalacsonyabb átoltottsággal – a lakosság mindössze 45%-a rendelkezik teljes védettséggel -, ami nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi ellátórendszert. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a kórházi ellátásra szorulók száma elérte a „kritikus pontot”, 3200-at, és közeledik a járvány utolsó hullámában tapasztalt 3800 körüli csúcshoz. A legtöbb beteg nincs beoltva.

Szlovákia a járványkezelés tekintetében már eddig is az osztrák modellt követte: miután Ausztriában bejelentették, hogy karanténra kötelezik mindazokat, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen, néhány nappal később a szlovák vezetés is ugyanilyen rendelkezéseket hozott.

Szlovákia követi az osztrák példát a járványkezelés tekintetében

Frissített: Kéthetes országos karantént rendeltek el

A kórházakban ápolt koronavírusos paciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága. A kormány csütörtöktől három hónapra szükséghelyzetet rendelt el, amelynek értelmében két hétre kijárási tilalmat is bevezetnek – közölte a kormány ülése után Eduard Heger miniszterelnök.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ez alól kivételt képez a munkába járás (munkáltatói igazolással, az oltatlanok és a betegségen át nem esettek számára kötelező ingyenes teszttel), iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre, illetve tesztelésre való elmenetel. A kormány határozottan ajánlja a távmunkát. A kijárási tilalom nem vonatkozik a temetésekre, esküvőkre és keresztelőkre.

A korlátozások – amelyek egyebek mellett az éttermeket és a nem alapvető szükségleteket kielégítő cikkeket árusító üzleteket érintik – az oltottakra és a nem oltottakra egyaránt vonatkoznak – idézte a TASR hivatalos szlovák hírügynökség Richard Sulík gazdasági minisztert. Az iskolák nyitva maradnak, és kötelezővé kívánják tenni a teszteket bennük.

Eduard Heger elmondta: az esetleges későbbi enyhítések csak az oltottakra, illetve a Covid-19-betegségből felgyógyultakra vonatkoznak majd.

Szlovákiában kedden, először a járvány kezdete óta, több mint tízezer napi új fertőzöttet jelentettek, a kórházban ápoltak száma az egészségügyi minisztérium szerint elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti, hogy korlátozzák az egyéb ellátásokat, és esetlegesen külföldi segítséget is kérnek.

Az Our World in Data című tudományos online kiadvány szerint Szlovákiában nő a leggyorsabban a világon az új fertőzöttek száma a lakosság számához viszonyítva: az elmúlt héten 1 millió lakosra 13 080 fertőzött jutott. Szlovákia után a lista élén több más európai ország áll. A szomszédos Csehországban és Magyarországon szintén rekordszámú növekedést regisztráltak kedden. Ausztriában a héten szintén teljes kijárási tilalmat vezettek be, legalább tíz napra bezárták a nem alapvető üzleteket, a bárokat és kávéházakat.

A teljes zárlatra vonatkozó döntés előtt a kormány már elrendelt az oltatlanokra vonatkozó új korlátozásokat a héten, hogy így bírja rá a lakosságot az oltás felvételére. Az 5,5 milliós Szlovákia lakosságának kevesebb mint 50 százaléka (47 %) vette fel a védőoltást: ez a harmadik legalacsonyabb arány az Európai Unión belül, a fertőzöttek és a kórházban ápoltak többségét pedig oltatlanok teszik ki.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek