A mai naptól korlátozzák az oltatlanok életét Ausztriában

Ausztriában hétfőtől karanténra kötelezik mindazokat, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen. Ennek betartását szigorú rendőrségi ellenőrzésekkel kívánják fenntartani – ennek ellenére a város utcái a megszokott módon forgalmasnak tűntek.

Az intézkedés mintegy kétmillió embert érint a nagyjából kilencmillió lakosú országban; ők mától csak kivételes esetben – például munkavégzés, illetve létfontosságú dolgok vásárlása – céljából hagyhatják el otthonaikat.

A rendelkezés célja, hogy megakadályozzák a járvány berobbanását, amelyet jelenleg a lakosság alacsony átoltottsága táplál. Az osztrákok mindössze 65%-a rendelkezik teljes védettséggel a Covid-19 ellen; ez az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában.

„A célom nagyon világos: beoltani az oltatlanokat, nem pedig bezárni őket” – mondta Alexander Schallenberg kancellár az ORF rádiónak, amikor elmagyarázta a vasárnap hivatalosan is bejelentett lezárást.

Ausztriában már eddig sem engedték be az oltatlanokat a szórakozóhelyekre, éttermekbe, színházakba, sífelvonókba és fodrászatokba – emiatt kissé megnőtt az oltakozási kedv az országban. Azonban ez nyilvánvalóan nem elég, ezért van szükség a fenti szigor bevezetésére.

Hétfőtől karantént vezetnek be az oltatlanoknak Ausztriában

Mindazonáltal sokan kételkednek azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés megfelelően végrehajtható-e. Nehéz lehet például annak ellenőrzése, hogy egy be nem oltott személy munkába tart-e, ami megengedett, vagy nem létfontosságú cikkekért megy vásárolni, ami nem.

Sok osztrák szkeptikus az oltásokkal kapcsolatban. Ezt a nézetet támogatja a parlamentben harmadik helyen álló szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely szombaton tiltakozást tervez a kormány koronavírus-politikája ellen.

Forrás: Reuters / NBC News

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »