Szlovákia követi az osztrák példát a járványkezelés tekintetében

Miután a kórházak a koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt válságos helyzetbe kerültek, a szlovák kormány csütörtökön szigorúbb járványügyi intézkedésekről dönt; korlátozni fogják az oltatlanok hozzáférését a szolgáltatásokhoz – mondta Eduard Heger miniszterelnök kedden.

Az 5,5 millió lakosú országban az elmúlt napokban rendre rekordnak számító, mintegy 6500 megbetegedést jelentettek. Ez a kórházi felvételek számában is meglátszik; az egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg mindössze 20 lélegeztetőgépes ágy áll az új betegek rendelkezésére.

“A kórházak helyzete kritikus. A következő három hétben jelentősen szigorítanunk kell a korlátozásokat, hogy könnyítsük az egészségügyre nehezedő terhet” – fogalmazott Heger az újságíróknak.

Elmondása szerint a kormány hozzájárult ahhoz, hogy olyan intézkedéseket készítsenek elő és fogadjanak el csütörtökön, amelyek révén csak a beoltottak vehetnek részt nagy rendezvényeken. Emellett a munkahelyi tesztelés szabályait is meghatározzák, illetve korlátozzák a nem létfontosságú üzletekbe, a szolgáltató egységekbe, a szállodákba és a sportlétesítményekbe való belépést azok számára, akik nincsenek beoltva vagy több mint hat hónapja estek át a koronavírus-fertőzésen.

Szlovákia Európa egyik legalacsonyabb átoltottsággal rendelkező országa; a teljes lakosság 45%-a van beoltva, szemben az Európai Unió 64,9%-os átlagával.

  • Ausztria már meglépte
Ausztriában hétfőtől karanténra kötelezik mindazokat, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen. Az intézkedés mintegy kétmillió embert érint a nagyjából kilencmillió lakosú országban; ők csak kivételes esetben – például munkavégzés, illetve létfontosságú dolgok vásárlása – céljából hagyhatják el otthonaikat.

A mai naptól korlátozzák az oltatlanok életét Ausztriában

Forrás: The Guardian / Kitekintő

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply