Hétfőtől országos zárlat jön Ausztriában

Az osztrák sajtó pénteken arról számolt be, hogy hétfőtől teljes körű Covid-zárlatot vezetnek be Ausztriában. A kormány máris döntött a a kérdésben, a kancellár első körben tíznapos lezárást rendelt el, miközben a járványhelyzet országszerte rohamosan romlik.

Az osztrák lakosság nagyjából 66%-a rendelkezik a teljes védettséghez szükséges oltásokkal, ami az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában. A fertőzöttségi szint ugyanakkor itt az egyik legmagasabb a kontinensen: a hétnapos fertőzésgyakoriság (incidencia) százezer főre vetítve 971,5, a napi megbetegedések száma rendre rekordot dönt. Csütörtökön 15 145 új esetet regisztráltak.

Az országban már hétfőtől lényeges szigorítások léptek életbe, az intézkedések azonban eddig csak azokra vonatkoztak, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen. A szabályok tehát eddig mintegy kétmillió embert érintettek a nagyjából kilencmillió lakosú országban; ők jelenleg csak kivételes esetben – például munkavégzés, illetve létfontosságú dolgok vásárlása – céljából hagyhatják el otthonaikat. Azonban mint kiderült, ez nem lesz elég.

Ausztria két legsúlyosabban érintett tartománya, Salzburg és Felső-Ausztria már bejelentette, hogy hétfőn teljes vesztegzárat rendelnek el, és arra sürgetik a kormányt, hogy ugyanezt országosan is vezessék be. A kilenc tartomány kormányfői pénteken találkoznak Alexander Schallenberg kancellárral és Wolfgang Mueckstein egészségügyi miniszterrel, amely után sajtótájékoztatón jelentik be, hogy döntöttek.

Számos újság – köztük a Kleine Zeitung – értesülése szerint a szigorítás borítékolható, a tisztviselők ugyanis már megegyeztek a kérdésben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ma délelőtt a hivatalos bejelentés is megtörtént, Alexander Schallenberg kancellár elmondta, hogy a zárlat legfeljebb 20 napig tarthat, de első körben 0 napra vezetik be és később döntenek az esetleges hosszabbításról.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek