Tovább korlátozzák az oltatlanokat Németországban

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt a mindennapi élet egyre több területéről tiltják ki a koronavírus elleni oltást elutasító embereket Németországban; a berlini városvezetés keddi döntése szerint az oltatlanok hamarosan a boltok nagy részéből is kiszorulnak.

A tartományi rangú főváros kormánya a járvány terjedése elleni védekezésről szóló rendeletének új, sorban a 11. módosításával bevezette, hogy az oltatlanok november 27-től az alapellátást kivéve nem vehetnek részt a kiskereskedelemben. Ez azt jelenti, hogy vásárolhatnak például a kisboltoktól a szupermarketekig valamennyi élelmiszerüzletben, a gyógyszertárakban, a háztartási boltokban és a drogériákban is, de nem kereshetnek fel többek között cipőboltot, ékszerüzletet és barkácsáruházat.

Az oltatlanokat emellett kitiltják a szállodákból és egyéb kereskedelmi szálláshelyekről, illetve a felnőttoktatás teljes intézményrendszeréből is; így például a népfőiskolákról, a zeneiskolákból és az autósiskolákból.

Martin Matz egészségügyi államtitkár a rendeletet a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak magyarázva kiemelte, hogy a főváros körüli Brandenburg tartomány kormányának ugyancsak kedden frissített rendeletéhez igazítják a szabályozást, hogy elejét vegyék annak, hogy a brandenburgi oltatlanok Berlinbe járnak vásárolni. Ugyanakkor nem veszik át Brandenburgtól az oltatlanokat sújtó kapcsolatkorlátozási szabályt – miszerint oltás híján legfeljebb öt ember töltheti együtt az időt -, mert Berlinben kevésbé súlyos a járvány – tette hozzá.

Berlinben és Brandenburgban egy sor más szabály is korlátozza az oltatlanok mozgásterét, szabadságát: nem járhatnak például vendéglőbe, moziba és fodrászhoz.

Az előírások a védekezési rendszer alapját országszerte jelentő 2G-szabályra épülnek, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. A szabály előírja, hogy csakis a Covid-19 elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

A 2G enyhébb változata a 3G-szabály, miszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis a friss negatív vírusteszttel rendelkező oltatlanok is részt vehetnek a közösségi életben. A 2G szigorított változata a 2G-plusz-szabály, amely az oltottak és a gyógyultak belépését, részvételét is friss negatív teszthez köti.

Az oltásellenesekre szabták az új német járványügyi csomagot

Több más tartományban is szigorításokról döntöttek kedden

A legsúlyosabb helyzetben lévő tartományok különösen szigorú, nemcsak az oltatlanokat, hanem mindenkit sújtó szabályokat hoztak. Így például a türingiai kormány ülése után közölték, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és a karácsonyi vásárokat, a vendéglők pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva. Hasonló intézkedésekről döntöttek a napokban a szomszédos Bajorországban és Szászországban is. Ez a három tartomány szenvedi meg leginkább a járvány negyedik hullámát.

Másutt – többek között Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hamburgban és Szász-Anhaltban – egyelőre csak a 2G-szabály alkalmazásának kiterjesztéséről, vagyis az oltatlanok mozgásterének további szűkítéséről döntöttek.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki. A legfontosabb mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – kedden az egymás utáni 16. napon döntött rekordot; 399,8-ra emelkedett a hétfőn regisztrált előző csúcsról, 386,5-ről. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint egy nap alatt 45 326 fertőződést szűrtek ki tesztekkel; ez több mint 40 százalékkal több az egy héttel korábbi 32 048-nál. Az új esetekkel együtt 5 430 911 ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 309 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 99 433-ra emelkedett Németországban.

Kapcsolódó cikkünk: Németország igazán szörnyű karácsony elé nézhet

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply