Megoldás az amerikai munkaerőhiányra: tinédzserek

Az Egyesült Államokban egyre fokozódó munkaerőhiány nagy problémát jelent a nyüzsgő ünnepi szezonra készülő vállalkozások számára, sokan ezért iskolás fiatalokat kezdenek foglalkoztatni.

Alonzo Soliz, aki két Tropical Smoothie Café franchise-t üzemeltet egy texasi városban, azt mondta, hogy nála jelenleg a tizenévesek teszik ki a munkaerő 90%-át.

„Senkit nem tudtunk rávenni, hogy jelentkezzen, és amikor elkezdtünk embereket felvenni, mindenki magasabb bért akart” – mondta. Soliz ezért óránként 11-14 dollárra emelte a fizetést, ami majdnem a texasi minimálbér duplája, és olyan jutalmakat kínált, mint az ingyenes étkezés és a rugalmas időbeosztás; ezzel is a diákokat akarta „megfogni” iskola utáni munkára.

„Nem sok felnőtt akarja elvállalni ezeket a munkákat, a középiskolás gyerekek számára viszont nagyon jó lehetőség” – fogalmazott Alicia Modestino közgazdász, a bostoni Northeastern Egyetem professzora. „Hirtelen nagy lett a kereslet a tinédzserekre” – tette hozzá.

A fiatalok foglalkoztatása – ami egyébként a nyári és a téli hónapokban mindig emelkedik – már júliusban nagyon megugrott, ahogy országszerte eluralkodott a munkaerőhiány.

A Gusto bérszámfejtési szolgáltató adatai szerint szeptember és október között 6%-kal nőtt a tinédzserek foglalkoztatása, ami a 2019-es arány duplája. A 15 és 19 év közötti fiatalok is nagyobb arányt képviselnek a munkaerőben; októberben a kiskereskedelmi szektorban ők tették ki az összes alkalmazott 13%-át, szemben a két évvel ezelőtti mindössze 6%-kal.

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ünnepi szezonhoz közeledve a tizenévesek körében mért munkanélküliségi ráta ezért 11,9 százalékon áll, ami 1968 óta a legalacsonyabb októberi adat.

„Azok a kisvállalkozások, amelyek korábban talán nem is gondoltak arra, hogy felvegyék ezeket a tinédzsereket, most tárt karokkal várják őket” – mondta Luke Pardue, a Gusto közgazdásza.

A tiniket ráadásul meg is fizetik; kiskereskedelmi szektorban dolgozó fiatalok átlagbére 10,26 dollár volt októberben, szemben a márciusi 9,40 dollárral – állapította meg Gusto. Ez pedig bőséges lehetőségeket teremt a részmunkaidős állást kereső tizenévesek számára, arról nem is beszélve, hogy a dolog tapasztalatszerzésnek is kiváló.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »