WHO: márciusra meghaladhatja a 2,2 milliót a halálesetek száma Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte, hogy márciusig további 700 ezren veszthetik életüket Európában a Covid-19 miatt, ezzel pedig az összesített szám 2,2 millió fölé emelkedhet a régióban.

A WHO európai régiójának 53 országában – amely Törökországot, Oroszországot és más volt szovjet köztársaságokat is magába foglal – a légúti megbetegedésekből eredő összes halálozás már meghaladta a 1,5 milliót; a napi ráta szeptember végéhez képest megduplázódott – jelenleg átlagosan 4200-an halnak meg naponta.

“A jelenlegi trendek alapján a halálozások száma a jövő év tavaszára eléri a 2,2 milliót”áll a közleményben, hozzátéve, hogy a Covid-19 jelenleg a leggyakoribb halálokok között van a régióban.

A szervezet hozzátette, hogy mindezek következtében márciusra az 53 országból 49-ben nagy vagy extrém terhelés várható az intenzív osztályokon.

Hollandiában már most sincs meg a megfelelő kórházi kapacitás; az ország kedden megkezdte a koronavírusos betegek Németországba történő átszállítását. Közben Ausztriában hétfőtől teljeskörű zárlatot rendeltek el a fertőzés terjedésének lassítására. Olaszországban régiónként indul a szigorítás.

Európa-szerte tombol a járvány, szigorítások jönnek

Az olyan megelőzési intézkedéseken túl, mint a maszkviselés és a kézmosás, a WHO európai regionális igazgatója, Hans Kluge arra buzdította az embereket, hogy mielőbb vegyék fel az oltást; ahol már lehet, ott az emlékeztető adagot is.

Mint fogalmazott: “mindnyájunk felelőssége, hogy segítsünk elkerülni a szükségtelen tragédiákat és életveszteségeket, illetve hogy kevésbé kelljen korlátozni a társadalmat és a vállalkozásokat a téli időszakban”.

A WHO adatai szerint eddig több mint 1 milliárd adagot oltóanyagot adtak be a szervezet európai régiójában; az emberek 53,5%-a rendelkezik teljes védettséggel. Mindazonáltal ez az arány “nagy különbségeket rejt”, lévén egyes országokban a lakosság kevesebb mint 10%-a van beoltva, míg máshol ez az arány 80% felett van.

Forrás: Reuters / The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply