Az oltásellenesekre szabták az új német járványügyi csomagot

Elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezés új keretrendszeréről szóló indítványt, amelyet a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok nyújtottak be a már csak ügyvezető kormány által a járvány legelső szakaszában, 2020 tavaszán bevezetett kivételes jogrend megszüntetésére.

A kivételes jogrend november 25-i megszűnése után a védekezést a fertőző betegségek elleni küzdelemről szóló törvény megreformált változata alapján kell folytatni. A jogszabály alapján a védekezésről szóló döntésekbe ismét be kell vonni a Bundestagot és a tartományi parlamenteket. Így a szövetségi kormány, illetve a tartományi kormányok nem irányíthatják többé a védekezést rendeleti úton, a törvényhozás közreműködése nélkül.

A közös kormányzásra készülő pártok – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – összeállították a lehetséges intézkedések katalógusát. Ebből hiányzik az eddigi legkeményebb eszköz, az országosan és mindenkire – oltottakra, gyógyultakra és oltatlanokra egyformán – kötelező kijárási tilalom és egész ágazatok, például a vendéglátás, vagy éppen a közoktatás működésének teljes és országos felfüggesztése.

Fókuszban az oltásellenesek

A védekezés gyakorlati ügyeiért felelős kormányok fő eszköze az új rendszerben az úgynevezett 2G-szabály, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. Ez a szabály előírja, hogy csakis az új típusú koronavírus (SRAS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem.

A 2G-szabály létjogosultságát igazolják a Szászországban közzétett járványügyi adatok is. A tartomány az egyik legsúlyosabb koronavírus-gócpont Németországban, és egyben itt a legalacsonyabb a beoltottak aránya a teljes lakossághoz képest. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) ezen a héten közzétett statisztikái szerint a Szászországban a hétnapi fertőzésgyakoriság az oltottak körében 61,7, az oltatlanok körében pedig 1718,3. A különbség óriási.

A 2G-szabály enyhébb változata a 3G-szabály, amely szerint oltatlanok is tartózkodhatnak zárt közösségi térben, ha rendelkeznek friss negatív lelettel. Ezt kell alkalmazni a munkahelyeken, vagyis az oltatlanok csakis akkor jelenhetnek meg a munkahelyükön, ha 24 óránál nem régebbi negatív vírusteszt leletet mutatnak fel. Megfelel az antigén gyorsteszt is, amely ismét ingyenesen készíttethető az országszerte több tízezer tesztállomáson. Visszaállították továbbá a járvány első hullámainak idején bevezetett “home office” szabályt is, miszerint a munkaadó köteles megengedni mindenkinek az otthoni munkavégzést, ha nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenlét.

A leendő kormánypárti frakciók támogatásával elfogadott csomag tartalmazza azt is, hogy a 3G-szabályt kell érvényesíteni a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben.

A lehetséges intézkedések katalógusába bekerült, hogy közterületen és magánterületen is el lehet rendelni az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti közvetlen kapcsolatainak korlátozását. A tartományi kormányok azt a lehetőséget is megkapják, hogy tiltsák vagy korlátozzák   a szabadidős, kulturális és sportrendezvényeket, a gyülekezést, a belépést az egészségügyi létesítményekbe, a szeszes italok árusítását és nyilvános fogyasztását és a felsőoktatási intézmények működését. Ezek azonban mind csak regionális, tartományi szintű szigorítások lehetnek.

A negyedik hullám erejét jelzi az RKI csütörtökön ismertetett kimutatása, miszerint egyetlen nap alatt 65 371 új fertőződést regisztráltak, bő 20 százalékkal többet a legutóbbi rekordnál, az egy nappal korábban feljegyzett 52 826-nál. Ezzel 5 195 321-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma, az aktív fertőzöttek száma pedig 545.651-re emelkedett, ami jócskán meghaladja a járvány előző hullámaiban mért csúcsokat.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Németországban. Forrás: Worldometers

A járvány erősödésével ugyanakkor az oltási hajlandóság is emelkedett. Szerdán 504 ezer adag oltást adtak be, ami ugyan alig a fele a június-júliusi időszakban többször feljegyzett egymilliónál is több adagnál, de nagymértékű növekedés az utóbbi hét nap 295 ezres átlagához képest.

Teljes oltással jelenleg a felnőtt lakosság 78,4 százaléka, a teljes lakosság 67,8 százaléka rendelkezik. Az emlékeztető frissítő adagot viszont csak a lakosság 5,7 százaléka kapta meg.

Forrás: MTI / Kitekintő / Worldometers / LR

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »