Németország igazán szörnyű karácsony elé nézhet

A német járványügyi hivatal vezetője arra figyelmeztetett, hogy az ország „igazán szörnyű karácsony” elé néz, hacsak nem tesznek sürgősen lépéseket a koronavírus-fertőzések meredek növekedésének megakadályozása érdekében.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában ismét rekordszámú, 65 371 fertőződést regisztráltak. Tehát általánosságban elmondható, hogy folytatódik a járvány rohamos erősödése Németországban.

„Jelenleg súlyos vészhelyzet felé tartunk. Igazán szörnyű karácsonyunk lesz, ha nem teszünk azonnal ellenintézkedéseket” – fogalmazott Lothar Wieler, az ügynökség igazgatója, aki szerint sürgősen fel kellene pörgetni az oltási kampányt. Jelenleg a német lakosság 67,7%-a rendelkezik a teljes védettséghez szükséges oltásokkal – egyes régiókban ez az arány mindössze 57,6%-os -, Wieler szerint ezt mielőbb fel kéne tornázni 75% fölé.

Az igazgató arra figyelmeztetett, hogy a német egészsgügy már most is nagyon küzd, a kórházakban lassan alig vannak szabad ágyak a Covid-betegek kezelésére.

Változnak a korlátozások, a kérdés, hogy mennyire szigorítanak

A szövetségi parlament csütörtökön dönt a járvány lassítására szolgáló új szabályokról, és ugyancsak csütörtökön tartják a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozását a védekezés összehangolásáról.

A helyzetet tovább bonyolítja az interregnum. Az új Bundestag októberi megalakulása óta Angela Merkel kormánya már csak ügyvezetőként tevékenykedik, a következő kormány megalakításán dolgozó pártok – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – pedig még a koalíciós szerződésük első változatát sem készítették el.

Az SPD és a Zöldek a járvány első három hullámának megtörésére bevezetett szigorú korlátozások hívei, a liberálisok viszont a szabadságjogok védelmére hivatkozva elutasítanak egy sor intézkedést; a kijárási korlátozásokat például alkotmányellenesnek tartják.

Ezért a fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatok, találkozások számának gyors és nagymértékű csökkentését szolgáló lezárások helyett egyelőre a járvány viszonylag enyhe, nyári szakaszában bevezetett rendszer módosítása várható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »