Fokozódik a fehérorosz migrációs válság

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajtja végre a migrációs válság során – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén.

Az utóbbi 30 év során ez az első olyan helyzet, amikor „ilyen brutális módon támadják és tesztelik Lengyelország biztonságát és határainak integritását” – hangsúlyozta beszéde kezdetén Morawiecki.

„Oroszország birodalmi politikája halad előre” – jelentette ki. Szerinte Lengyelország keleti határán nem pusztán közvetlen erőszak alkalmazására került sor, hanem „egy megrendezett előadás zajlik”, melynek célja az ország területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.

A 2015-ös migrációs válsághoz képest viszont most új körülmények között kell szembenézni a helyzettel, közben ugyanis sikerült az EU- és a NATO-partnereket meggyőzni arról, hogy „az országhatár védelme egyben a külső uniós határ, a NATO keleti szárnyának védelmét is jelenti” – húzta alá a kormányfő, aki egyúttal kulcsfontosságúnak nevezte a lengyel-fehérorosz határon már elkészült szögesdrótkerítést, amely megakadályozta a hétfőn a határra érkezett, szerinte Minszk által „élőpajzsként” használt migránstömeg áttörését.

A helyzet további eszkalálódása várható

Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, ők nagy valószínűség szerint újabb támadást akarnak indítani.

https://www.instagram.com/p/CWDhUqpKQmJ/

Elmondása szerint a migránsokat heti mintegy kétezres létszámban, nagyjából 40 repülőjárattal szállítják Minszkbe mindenekelőtt Törökország, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek és Libanon repülőtereiről. A lengyel kormány részben sikeresen tárgyal az említett országok vezetésével és légitársaságaival, hogy korlátozzák a szállítást – közölte.

A belügyminiszter szerint Oroszország a migrációs válság előidézésével tartósan destabilizálni akarja Kelet- és Közép-Európa térségét és az egész EU-t, Lukasenka politikai célja pedig az, hogy rákényszerítse az uniót saját hatalma elismerésére és a szankciók visszavonására, valamint arra, hogy partnerként kezeljék őt.

Hangsúlyozta: a kormány nem engedi meg, hogy Lengyelország migrációs útvonallá, embercsempészek, szervezett bűnbandák útvonalává váljék.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter felszólalásában emlékeztetett: „a nyitott ajtók politikája” Nyugat-Európában terrorcselekményekhez vezetett. Lengyelország – melyen keresztül a migránsok Nyugat-Európába, leginkább Németországba szeretnének eljutni – a határőrök támogatására kivezényelt katonáival jelenleg az egész EU-t védi – mondta.

Jövő héten tényleg bekeményíthet az EU

Az Európai Unió közel áll ahhoz, hogy további szankciókat vezessen be Fehéroroszországgal szemben, amelyek mintegy 30 személyt és jogi személyt – köztük a külügyminisztert és a Belavia fehérorosz légitársaságot – célozzák. Erre várhatóan már a jövő héten rábólintanak – közölte három uniós diplomata a Reuters jelentése alapján.

Szerdán a 27 uniós nagykövet nagy valószínűséggel megállapodik abban, hogy a bevándorlók növekvő száma a fehérorosz-lengyel határ mentén „hibrid háborúnak” minősül, ez pedig jogi alapként szolgálhat a szankciók kidolgozásához. A diplomaták elmondása szerint az EU emellett a Fehéroroszországgal szemben júliusban bevezetett gazdasági szankciók kiterjesztését is fontolgatja.

Az Európai Unió Tanácsa ezt megelőzően, kedden határozatot fogadott el az EU és Fehéroroszág közötti vízumkiadást megkönnyítő megállapodás alkalmazásának részleges felfüggesztéséről. A döntés csak a fehérorosz vezetés tisztségviselőire vonatkozik, az átlagpolgárokat tehát nem érinti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »