Válságstábot hívtak össze Lengyelországban a migrációs helyzet miatt

Három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán, a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható – közölte hétfő este Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait – foglalta össze a legújabb történéseket Müller az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő és az illetékes miniszterek tanácskozását követő sajtóértekezleten.

A tanácskozást, valamint a válságstáb ezt megelőző ülését amiatt hívták össze, hogy hétfőn megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre. Müller beszámolója szerint a lengyel határőrség és az őt támogató katonák és rendőrök egyelőre meghiúsították ezt a kísérletet.

Közvetlenül a lengyel határnál jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, emellett a lengyel titkosszolgálatok információi szerint Fehéroroszországon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, közben Minszk folyamatosan újabb migránscsoportok szállítását szervezi az arab országokból – mondta el a szóvivő.

https://www.instagram.com/p/CWBT4ygo8qN/

Bejelentette, hogy megnövelik a lengyel-fehérorosz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Jelenleg a határőröket mintegy tízezer katona támogatja.

A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint a migránsok alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

A migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor – mondta Müller. A közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet – jelentette ki. Szólt arról is, hogy a lengyel fél csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz. Közölte továbbá: a helyzetről hétfő este a lengyel kormányfő telefonon egyeztet lett és litván hivatali partnerével.

A sajtóértekezleten szintén részt vevő Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatalon belül működő nemzetbiztonsági iroda főnöke elmondta: az elnök és a kormányfő a jelenlegi válság különféle megoldásait fontolgatják, folyamatosan kapcsolatban vannak az európai uniós és a NATO-partnerekkel. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Minszk ellen újabb szankciókat vessenek ki.

Elmondta, hogy Andrzej Duda hétfőn a litván és a georgiai elnökkel konzultált a helyzetről, és meg fogja vitatni az ügyet Zuzana Caputová szlovák államfővel is. A lengyel elnök hétfőn indult volna szlovákiai látogatásra, a legújabb fejlemények miatt viszont módosították a programját, lerövidítve látogatását.

  • Cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »