Túlaggódja a Fed a kínai ingatlanpiaci válságot?

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a napokban arra figyelmeztetett, hogy a kínai ingatlanpiaci gondok hatást gyakorolhatnak az Egyesült Államok pénzügyi rendszerére.

A China Evergrande erősen eladósodott kínai ingatlanfejlesztő rengeteg álmatlan éjszakát okozott a befektetőknek az elmúlt hónapok során, miközben azon ügyködött, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. Közben más kínai fejlesztők szintén az adósság törlesztésével küszködnek, ami tovább növelte az aggodalmakat a világ második legnagyobb gazdaságában.

„A kínai ingatlanszektor feszültségei megterhelhetik a kínai pénzügyi rendszert, ami az Egyesült Államokra is továbbgyűrűzhet” – áll a Federal Reserve legfrissebb, évente kétszer megjelenő pénzügyi stabilitási jelentésében.

A dokumentum nagy része az USA belföldi pénzügyi körülményeit tárgyalja a történelmileg magas tőzsdei árfolyamoktól a stablecoinok gyors növekedéséből adódó kockázatokig (utóbbi olyan digitális valutákat takar, amelyek árfolyama fix értékhez – például az amerikai dollárhoz – kötött).

Az elemzők nem aggódnak

Az elemzők a jelentésben alábecsülik a Fed kínai ingatlanpiaccal kapcsolatos megjegyzéseinek jelentőségét. „A Fed abban látja a kockázatot, hogy Kína ingatlanpiaci tevékenysége lassul, de miután a fejlesztőknek nagy adósságaik vannak, ezek egy része (mint például az Evergrande esetében is) a gazdaság más területeire diverzifikálódik” – nyilatkozta egy témában jártas szakértő, Paul Christopher.

„Ez azt jelenti, hogy a kínai lakáspiac lassulása végső soron munkanélküliséghez, a kínai készletek csökkenéséhez és deflációhoz vezethet. Ez pedig a globális kereskedelmi csatornákon keresztül tovagyűrűzhet, miután Kína ez esetben kénytelen lenne csökkenti a más országokból származó áruk beszerzését” – fejtette ki Christopher, hozzátéve: nem hiszi, hogy hagynák idáig fajulni a helyzetet. „A kínai kormány évek óta küzd a magas vállalati adósságokkal, ezért éber és rendelkezik erőforrásokkal az ingatlanszektor kezelésére” – fogalmazott.

A Fed korábbi pénzügyi stabilitási jelentései szintén adtak ki figyelmeztetést a kínai ingatlanpiaccal összefüggésben, ezért Ilja Fejgin, a WallachBeth Capital brókercég vezető stratégája szerint a legfrissebb dokumentumnak sem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint az eddigieknek.

A Fed-et sokan bírálták, amiért 2008 előtt nem látta az amerikai lakáspiac és az amerikai bankok sebezhetőségét. Az elemzők szerint tehát egyszerűen arról van szó, hogy azóta inkább túlbecsüli az ingatlanpiaci, illetve a bakrendszerrel kapcsolatos kockázatokat.

Most tényleg érdemes komolyan venni?

Mégis egy különbségre érdemes felhívni a figyelmet: a korábbiakkal ellentétben a mostani jelentésben Kína kiemelt szerepet kapott az Egyesült Államok pénzügyi stabilitását fenyegető kockázatok között. Míg a lista élén – melynek alapját egy augusztus és október között végzett felmérés adta – jelenleg is a tartós infláció, a monetáris politika szigorítása és a vakcina-rezisztens koronavírus-változatok miatti aggodalom áll, ezeket a kínai szabályozási és ingatlanpiaci kockázatok miatti bizonytalanság követte.

Ezek az eredmények eltértek a Fed korábbi, február-április között végzett felmérésétől, amelyben az egyetlen Kínával kapcsolatos aggodalom az Egyesült Államokkal fennálló feszültség volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »