fehéroroszország

Iraki menekültekkel teszteli az EU-t Fehéroroszország

Az év eleje óta több mint 22-szeresére nőtt a Fehéroroszországból Litvániából érkező illegális migránsok száma. Úgy tűnik, hogy menekülteket szállító kereskedelmi járatok érkeznek Minszkbe Isztambulból és Bagdadból minden nap. A migránsokat ezután a hatóságok a litván határhoz küldik, és az ellenőrizetlen pontokon belépnek az ország területére.

Read More »

Fehéroroszország tovább távolodik az EU-tól

Fehéroroszország újabb lépést tett hátrafelé a Keleti Partnerség programjában történő részvételének felfüggesztésével - reagált Charles Michel az Európai Tanács elnöke Twitteren a minszki vezetés hétfői bejelentésére.

Read More »

Uniós csúcs: fehérorosz szankciók igen, Putyin találkozó nem

Putyin a Ryanair gépeltérítés ügyében is nyilvánosan kiállt Lukasenka mellett, sőt az uniós légitársaságok akciójára - miszerint inkább elkerülik a fehérorosz légteret, ideiglenesen korlátozásokat vezetett be az orosz légtér használatára vonatkozóan is. Merkel ötletét, miszerint hívják meg az orosz elnököt egy uniós csúcstalálkozóra, nem mindenki fogadta örömmel.

Read More »

Focimegvonással büntetné az EP Fehéroroszországot

Az EP állami terrorcselekménynek tartja, hogy a Ryanair járatát leszállásra kényszerítve tartóztatták le Raman Prataszevics belarusz újságírót és barátnőjét, ezért szankciók kivetését javasolja a gépeltérítésben és a letartóztatásban résztvevőkre, illetve felfüggesztené Fehéroroszország részvételét a nemzetközi sporteseményeken.

Read More »

Kitiltják a Belavia légitársaság járatait az uniós légtérből

A brit és francia repülési tilalom miatt október végéig kényszerült törölni londoni és párizsi járatait a Belavia fehérorosz légitársaság. Közben kedden Lengyelország, Litvánia és Ukrajna is bejelentette, hogy megszünteti a légi összeköttetést Minszkkel, az EU pedig lezárja légterét a Belavia előtt.

Read More »

Az egész uniós légtérből kitilthatják a fehérorosz járatokat

Mivel a fehérorosz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt - közölte Ursula von der Leyen.

Read More »

Ukrajna is lépni fog a minszki légi incidens miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki határozatot az Ukrajna és Fehéroroszország közötti közvetlen járatok megszüntetéséről, valamint Fehéroroszország légterének bezárásáról a két ország közt közlekedő járatok előtt.

Read More »