Kim Dzsong Un arra kérte népét, hogy egyenek kevesebbet

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elég sajátos megoldást talált ki az országot hosszú évek óta sújtó – és a koronavírus-járvány miatt egyre súlyosbodó – éhezésre: arra kérte országa lakosságát, hogy 2025-ig egyenek kevesebbet az élelmiszerválság leküzdése érdekében.

Az igazság az, hogy Phenjan szerint csekély esély van arra, hogy 2025 előtt újra megnyissák a tavaly év elején a koronavírus-járvány miatt lezárt kínai-koreai határt. Ez a helyzet, amely egyúttal a kereskedelem korlátozását is maga után vonja, jelentősen megszorongatja a 25 milliós országot, ahol az emberek már eddig is éheztek.

Emellett az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók és a tavalyi tájfunok mind súlyosbították az élelmiszerhiányt az országban.

Az alábbi videós összeállítás jól összefoglalja a helyzetet:

Miután a kormány tájékoztatta a polgárokat, hogy a válság még több évig elhúzódhat, sokan közölték: valószínűleg ezt a telet sem bírják ki, nemhogy éveket.

„A jelenlegi élelmezési helyzet már egyértelműen vészhelyzet, az emberek pedig a túlélésért küzdenek. Amikor a hatóságok azt mondják nekik, hogy 2025-ig még inkább takarékoskodniuk kell és kevesebb élelmiszert kell fogyasztaniuk, egyszerűen csak tehetetlenséget és kétségbeesést éreznek” – fogalmazott az északnyugati határváros, Sinidzsu egyik lakosa a Radio Free Asia tudósítása szerint.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának becslései szerint Észak-Korea lakosságának mintegy 40%-a alultáplált. Ez azonban nem biztos, hogy fedi a valóságot, lévén a remeteállam annyira elzárkózik a külvilág elől, hogy csupán a kiszivárgott információmorzsákból elég nehéz ezt bizton állítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Radio Free Asia / Kitekintő

Friss hírek