Sírva kért bocsánatot népétől az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető könnyeivel küszködve kért bocsánatot amiatt, hogy kvázi belebukott az ország vezetésébe a koronavírus-válság által súlyosbított nehéz időkben. Kim az uralkodó Munkapárt 75. évfordulója alkalmából Phenjanban tartott katonai parádén mondott beszédében kijelentette, hogy együtt érez az észak-koreai néppel.

“Népünk belém vetett bizalma magas, mint az ég, és mély, mint a tenger, nekem azonban nem mindig sikerült felérnem ehhez” – fogalmazott az észak-koreai vezető, miközben a könnyeit törölgette.

Elemzők szerint Kim egyre növekvő nyomást érez a vezetői képességei kapcsán, és ez okozhatta a szokatlan érzelmi megnyilvánulást. Ugyanis Észak-Korea Kínával, azaz legnagyobb gazdasági partnerével folytatott kereskedelme drámai módon visszaesett a világjárvány miatti határlezárások következtében. (Phenjan egyébként továbbra is kitart amellett, hogy nem regisztrált egyetlen vírusos esetet sem.) Ehhez hozzájönnek a már sok-sok éve életben lévő nemzetközi szankciók, amelyek szintén fokozták az ország nehézségeit.

  • Azért nem maradt el a fegyverbemutató sem
A katonai parádén egy eddig soha nem látott, hatalmas méretű interkontinentális ballisztikus rakétát is bemutattak. Melissa Hanham, a Reuters hírügynökség által megszólaltatott szakértő, az Open Nuclear Network igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: “ez a rakéta egy szörnyeteg”.

Forrás: The Guardian / Instagram / Reuters / YouTube

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »