Elmaradt a várakozásoktól az amerikai GDP-növekedés

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján a harmadik negyedévi GDP-növekedés jóval kisebb lett a vártnál – és az előző negyedévinél – az Egyesült Államokban.

A BEA első becslése szerint a harmadik negyedévben 2,0 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a második negyedévi 6,7 százalékos éves növekedés után. Elemzői várakozások 2,7 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek előre a harmadik negyedévre. A mostani éves GDP-növekedés a legkisebb a 2020 második negyedévi 31,2 százalékos rekordnagyságú visszaesés óta.

A GDP-növekedés ütemének harmadik negyedévi lassulását a BEA a lakossági fogyasztás csökkenésére vezeti vissza. Ez pedig a járványvédelmi korlátozások szigorításárának köszönhető, ami miatt egyes szolgáltatások újraindítása is halasztást szenvedett. A harmadik negyedévben emellett már csökkentek a járványvédelmi intézkedések következményeinek enyhítésére nyújtott lakossági és vállalati támogatások is.

https://www.instagram.com/p/CVkqi0HLp_w/
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / BEA Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »