Holnaptól indul a szigor Szlovéniában

Hétfőtől szinte minden ágazatra kiterjeszti a kormány a koronavírus elleni védettségi igazolást – jelentette be szombaton Janez Poklukar egészségügyi miniszter. Újra kötelező lesz a maszk viselése is nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méteres távolság.

A miniszter kiemelte: minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye.

Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek, de a sport is – tette hozzá. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Kötelező maszkviselés

Újra kötelező lesz a maszk viselése is nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méter távolság. Az új intézkedések bevezetését a járvány gyorsuló terjedésével magyarázta a kabinet. Szombatra 710 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 189-en vannak kórházban, 44-en intenzív osztályon.

Az aktív fertőzöttek száma a jűlius elején regisztrált, valamivel 400 feletti mélyponttal szemben mára 6757-re, azaz két hónap alatt a 15-szörösére emelkedett.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Szlovéniában. Forrás: Worldometers

Ljubljana a jövő héten fogadja el azt a rendeletet, amelyben az intenzív osztályon kezelt betegek számának alakulásától teszi függővé az új korlátozások bevezetését.

Alacsony az átoltottság Szlovéniában és Horvátországban is

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 001 742-en kaptak védőoltást, közülük 915 637-en már a második adagon is túl vannak – ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 882 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 377 ezret. A járványgörbe ott is Szlovéniához hasonlóan alakul, a július eleji, 500 körüli mélypontot gyorsuló emelkedés követi, az aktív fertőzöttek száma már 4452-nél jár, közülük kórházban 469 beteget ápolnak és 59-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 738 722-en kaptak védőoltást – a jogosultak 42,8, a felnőtt lakosság 51,4 százaléka -, közülük 1 628 334-en már a második adagot is megkapták.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTi / Worldometers

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »