Holnaptól indul a szigor Szlovéniában

Hétfőtől szinte minden ágazatra kiterjeszti a kormány a koronavírus elleni védettségi igazolást – jelentette be szombaton Janez Poklukar egészségügyi miniszter. Újra kötelező lesz a maszk viselése is nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méteres távolság.

A miniszter kiemelte: minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye.

Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek, de a sport is – tette hozzá. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Kötelező maszkviselés

Újra kötelező lesz a maszk viselése is nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méter távolság. Az új intézkedések bevezetését a járvány gyorsuló terjedésével magyarázta a kabinet. Szombatra 710 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 189-en vannak kórházban, 44-en intenzív osztályon.

Az aktív fertőzöttek száma a jűlius elején regisztrált, valamivel 400 feletti mélyponttal szemben mára 6757-re, azaz két hónap alatt a 15-szörösére emelkedett.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Szlovéniában. Forrás: Worldometers

Ljubljana a jövő héten fogadja el azt a rendeletet, amelyben az intenzív osztályon kezelt betegek számának alakulásától teszi függővé az új korlátozások bevezetését.

Alacsony az átoltottság Szlovéniában és Horvátországban is

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 001 742-en kaptak védőoltást, közülük 915 637-en már a második adagon is túl vannak – ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 882 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 377 ezret. A járványgörbe ott is Szlovéniához hasonlóan alakul, a július eleji, 500 körüli mélypontot gyorsuló emelkedés követi, az aktív fertőzöttek száma már 4452-nél jár, közülük kórházban 469 beteget ápolnak és 59-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 738 722-en kaptak védőoltást – a jogosultak 42,8, a felnőtt lakosság 51,4 százaléka -, közülük 1 628 334-en már a második adagot is megkapták.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTi / Worldometers

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »