Rák elleni oltóanyagon dolgozik az Astra Zeneca

Az Astra Zeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni oltását kifejlesztő tudósok a világjárvány leküzdése érdekében kifejlesztett technológiát most a rákos megbetegedések ellen vetnék be. Az egereken elvégzett tesztek eredményei biztatóak, indulnak a humán tesztek.

Egy új tanulmány szerint a kétdózisú vakcina az egereknél a tumorok csökkentését eredményezte, és egyben növelte a “tesztalanyok” túlélési esélyeit. A tervek szerint még idén megkezdődik az embereken történő tesztelés is, az első fázisban 80 előrehaladott tüdőrákkal diagnosztizált páciens vesz részt a programban.

A vakcinakutatás a világjárvány következtében komoly lendületet kapott, a korábbinál nagyságrendekkel több forrás jutott a fejlesztésekre és új, korábban még nem használt technológiák is megjelentek, mint például a Pfizer és a Moderna által alkalmazott mRNS “hírvivő” technológia.

Az Oxford rákellenes vakcinájánál már az mRNS technológia is szerepet kap, az egyik oltási dózissal a több típusú rákos megbetegedés esetén is előforduló fehérjéket semlegesítő immunválasz kialakulását célozzák.

A teljes cikk angol nyelven, a Bloombergen olvasható.

Tovább olvasom →
  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »