Most dől el, lesz-e súlyos negyedik hullám Magyarországon

Négy és fél hónapja először nem csökkent, hanem nőtt az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Mindez azt jelenti, hogy statisztikailag is megérkezett hazánkba a negyedik hullám. A kérdés már csak az, hogy ennek lefolyása mennyire lesz súlyos. A következő pár napban ez is eldőlhet.

A napi új esetszámok tekintetében augusztus 23-án regisztrálták Magyarországon az első élesebb emelkedést, ekkor az új fertőzöttek száma 340 volt, majd augusztus 30-án érkezett egy újabb kiugrás 521 esettel. Ezeket a “tüskéket” azonban még ellensúlyozni tudta a gyógyultak száma, így az aktív fertőzöttek száma összességében még csökkenni tudott.

Ez a trend a mai nappal fordult meg. 247 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, a gyógyultak száma viszont csak 79-cel nőtt, így az aktív fertőzöttek száma 2021. április 13. óta először újra emelkedést mutatott, a tegnapi 4824-ről mára 4991-re nőtt.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alkulása Magyarországon. Forrás: Worldometers

Ahogy az a fenti grafikonon is látszik, a koronavírus első, 2020. tavaszi hulláma Magyarországot gyakorlatilag elkerülte, a második hullámban 200 ezer körül tetőzött az aktív fertőzöttek száma, a harmadik hullámban pedig 270 ezer felett is járt ez a mutató.

A viszonylag magas átoltottságnak köszönhetően van rá esély, hogy az elsőhöz hasonlóan a negyedik hullámot is egy laposabb járványgörbével vészeljük át, ez a következő napokban fog kiderülni.

Az ugyanakkor intő jel, ami az Egyesült Államokban látható, ahol az oltási kampány kezdetben igen gyorsan haladt, de hamar meg is akadt és máig is csak a teljes lakosság 52%-a rendelkezik teljes védettséggel (Magyarországon ez a mutató valamivel 57% felett jár). A beoltatlan lakosság körében viszont továbbra is pusztít a járvány: az USA-ban jelenleg is 8,65 millió aktív fertőzött van, a teljes lakosság 2,6%-a koronavírusos, azaz nagyságrendileg minden 38. amerikai koronavírusos.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása az Egyesült Államokban, hasonló átoltottság mellett. Forrás: Worldometers

Amennyiben az aktív fertőzöttek számának emelkedése a jelenlegi ütemben halad, pár napon belül meghaladhatja az idén januárban elért 9 milliós csúcsot. Mindezt úgy, hogy a lakosság több mint fele be van oltva és a másik felének is lenne elég vakcina – már jó ideje nem beszélhetünk vakcinahiányról – csak egyszerűen nem kérik. Pedig a halálozások száma is növekszik, ismét több mint 1500 amerikai hal meg naponta a koronavírus következtében.

A koronavírushoz köthető napi halálozások száma az USA-ban. Forrás: Worldometers

Az amerikai és a magyar adatok óriási különbségéből levonható következtetés az, hogy nagyon nem mindegy, mennyire “engedi el” egy ország a járvány terjedését, mert hiába a viszonylag magas átoltottság, ha a vírus széles körben jelen van, akkor a nem beoltottak körében továbbra is erőteljesen tud pusztítani.

Az USA-ban a harmadik hullám utáni csökkenés láthatóan kevés volt ahhoz, hogy sikeresen megakadályozza a járvány új erővel induló terjedését. Magyarország jelenleg sokkal jobb helyzetben van, 5000-nél kevesebb fertőzöttel indultunk neki a negyedik hullámnak, de amint a fentiekből látszik, az 50-60% közötti átoltottság még nem biztosíték.

Szerző: Lazók Rómeó

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »