A spanyol fertőzési adatok is visszaigazolják az oltások hatékonyságát

Spanyolországban még az oltási kampány “sorban állós” szakasza zajlik, ezekben a hetekben kerül sor a fiatalabb korosztály beoltására, de a korlátozó intézkedések tartományonként változnak, egyes területeken már megnyitották az éjszakai szórakozóhelyeket is, ami az oltatlan fiatalok körében újabb fertőzési láncokhoz vezetett.    

Spanyolország Európában jelenleg a harmadik legfertőzöttebb ország az aktív esetek számát tekintve, több mint 460 ezer fertőzöttel, de a legfrissebb adatok szerint a fertőzött személyek 83%-a még egyetlen dózis oltást sem kapott, 11,4%-uk egy oltás után kapta el a betegséget, míg a teljesen beoltottak csak a fertőzések 5,5%-át adták az elmúlt 5 hét adatainak összesítésével.

A fertőzési számok tehát visszaigazolják az oltások 95% körüli átlagos hatékonyságát (Spanyolországban a Pfizer / BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson / Janssen vakcinákat alkalmazzák). Carolina Darias egészségügyi miniszter az adatok ismertetése mellett azt is hangsúlyozta, hogy a magas fertőzési számok ellenére a jelenlegi hullám a korábbiaknál kevésbé terheli meg a kórházakat, mert a fiatalabb korcsoport általában könnyebben, enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: El País

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »