Az oltások hatékonyságát igazolja a brit harmadik hullám

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a brit felnőttek 87,1 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával. A kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja az első oltási dózist, de a jelenlegi trend alapján ez nem fog sikerülni.

Végleges döntés várható hétfőn arról, hogy a brit kormány egy hét múlva feloldja-e a koronavírus-járvány miatt elrendelt, még érvényben lévő utolsó korlátozások nagy többségét Angliában. A döntést Boris Johnson miniszterelnök jelenti be esti sajtótájékoztatóján. Johnson az előzetes várakozások szerint megerősíti a korlátozások feloldásának jövő hétfői időpontját, bár továbbra is óvatosságra és felelősségteljes magatartásra inti a lakosságot.

A brit kormány a múlt hónapban az eredeti, június 21-i időpontról négy héttel későbbre, július 19-re halasztotta az angliai jogi korlátozások megszüntetését, azzal a céllal, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns terjedési ütemével.

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint a halasztás eddigi három hete alatt 6,8 millió első és második dózist adtak be Angliában a koronavírus elleni vakcinákból. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás első dózisából az Egyesült Királyság egészében eddig 45 881 721-en részesültek, közülük 34 764 511-en a második adagot is megkapták.

Ez azt jelenti, hogy a brit felnőttek 87,1 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával, 66 százalék, vagyis a felnőtt lakosság kétharmada mindkét dózist megkapta. A kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, a még érvényben lévő jogi korlátozások zömének tervezett feloldásáig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják. Ehhez viszont nagyságrendileg annyi embert kellene beoltani egy hét alatt, mint amennyit az elmúlt három hétben összesen sikerült. 

  • A Delta variáns ellen is hatékony az Astra és a Pfizer

A Downing Street felhívása szerint létfontosságú, hogy mindenki beadassa magának mindkét oltási adagot. Boris Johnson hivatala felidézte a PHE legutóbbi vizsgálati adatait, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a vakcinák nagyon hatékonyak a delta vírusváltozattal szemben is.

Az angliai közegészségügyi szolgálat számításai alapján a Pfizer-BioNTech vakcinája mindkét adag beadása után 96 százalékos, az Oxford-AstraZeneca oltóanyaga ugyancsak két dózis esetén 92 százalékos hatékonysággal veszi elejét a koronavírus delta variánsa okozta fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések kialakulásának. Súlyos megbetegedések és halálesetek ezután is lesznek, de sokkal kisebb számban, mint az oltási program kezdete előtt – hangsúlyozta a londoni miniszterelnöki hivatal.

A fentiek igazolására érdemes megnézni az alábbi három grafikont:

  • az elsőn az új regisztrált esetek száma látható, ami ismét napi 30 ezer felett jár
  • a másodikon az aktív esetek száma, ami szintén növekszik, jelenleg 634 ezer
  • a harmadikon pedig a halálesetek száma látható, a görbe itt szinte teljesen lapos maradt

Napi új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában. Forrás: Worldometers

 

Aktív koronavírus-fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. Forrás: Worldometers

Koronavírus miatti új halálesetek száma Nagy-Britanniában. Forrás: WorldometersForrás: MTI / Kitekintő / Worldometers

Friss hírek