Nem oltanak eleget Romániában a delta variáns semlegesítéséhez

Romániában az előző napi adat több mint kétszeresére, illetve az utóbbi kétheti átlag csaknem duplájára ugrott kedden az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 95-tel emelkedett a beazonosított fertőzések száma, miközben a megelőző két hetet véve alapul jelenleg a napi 48 fertőzés számít átlagosnak, hétfőn pedig (a szokásosnál kevesebb vasárnap kiértékelt teszt alapján) 46 új eset szerepelt a GCS napi jelentésében.

Maga a kétheti mozgóátlag egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni a napi 43-as mélypontról. Az azóta eltelt hét nap alatt másfélszer annyi (447) fertőzést regisztráltak, mint az előző héten (296). A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma néhány napi emelkedés után 244-re csökkent, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig – a hét elején regisztrált visszaesés után – 36-ra emelkedett. A GCS szerint az utóbbi 24 órában három fertőzött vesztette életét, a járványnak eddig 34 258 ismert áldozata volt Romániában.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig mindössze a beoltható lakosság 28,9 százaléka kapott koronavírus elleni oltást (pedig oltóanyag van bőven) , de az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője szerint – a betegségen átesetteket is beleértve – a védettséggel rendelkezők aránya eléri a 44 százalékot.

Valeriu Gheorghita keddi sajtóértekezletén elmondta: az országban (regionális bontásban) továbbra is Bukarestben a legmagasabb – csaknem 47 százalékos – az átoltottsági arány, és tíz megyében haladja meg az átoltottság az országos átlagot. Az oltásparancsnok elmondta: a jelenlegi adatok alapján a fertőzések lassú, de fokozatosan gyorsuló ütemére számítanak.

Romániában eddig 101 esetben azonosították – szúrópróbaszerűen elvégzett szekvenciális elemzéssel – a delta vírusvariánst: ezek többségét családi, munkaközösségi gócokban észlelték. Az esetek harmadában nem lehetett kideríteni a fertőzés forrását, ebből arra következtetnek, hogy a ragályos vírusmutáció már közösségi szinten is terjed Romániában.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »