Az EU engedne is, meg nem is a vámhatárról szóló vitában

Az Európai Unió nem tárgyalja újra az Európai Unió és az Egyesült Királyság által is megerősített, a Brexit megállapodáshoz kapcsolódó észak-írországi protokollt, és ragaszkodik annak végrehajtásához – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja közleményében szerdán.

Maros Sefcovic arra reagált, hogy David Frost, a brit kormány Brexit-ügyi államtitkára szerdai nyilatkozatában közölte: London szerint működésképtelennek bizonyult és ezért jelentős módosításokra szorul a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll. Leszögezte: Nagy-Britannia szerint a protokollnak több olyan alapvető célkitűzése van, amely nem teljesíthető, ezért új megközelítésre van szükség tárgyalások útján.

Az uniós biztos közleményében kiemelte, a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének célja, hogy tiszteletben tartva az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodást, fenntartsa a békét, a stabilitást, és a jólétet Észak-Írországban. El kívánja kerülni a kemény határt az Ír-szigeten, miközben megőrzi az EU egységes piacának egységét – mondta.

„E célok elérése érdekében a jegyzőkönyvet végre kell hajtani. A nemzetközi jogi kötelezettségek tiszteletben tartása kiemelt fontosságú” – fogalmazott. Kijelentette: az Európai Bizottság kész folytatni a párbeszédet és megoldásokat találni Londonnal az Ír-szigetre vonatkozó vámszabályokra vonatokozóan, az észak-írországi protokollt azonban nem tárgyalja újra. Megoldásokat a protokoll keretein belül kell elérni, nem annak megváltoztatásával – húzta alá. Az elkövetkező hónapok tárgyalásai során elsőbbséget kell élveznie Észak-Írország stabilitásának és kiszámíthatóságának biztosítása – tette hozzá az uniós biztos.

London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. A Brexit-tárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a határellenőrzés visszaállítását.

Újra itt a Brexit megoldatlan kérdése, a határvita

David Frost szerdai nyilatkozata szerint London kész végrehajtani az EU vámjogi előírásait az Észak-Írország érintésével Írországba irányuló áruforgalomban, de biztosítani kell azoknak az áruknak a csaknem teljesen szabad áramlását, amelyek Észak-Írországban maradnak. A Brexit-ügyi államtitkár szerint fontos szempont annak biztosítása is, hogy az észak-írországi protokoll betartatásába az uniós intézményeknek, köztük az EU bíróságának végső soron ne legyen beleszólásuk.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »