Átalakul a spanyol kormány

Átalakításokat jelentett be kedden kormányában Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután egyik helyettese, Pablo Iglesias távozott a kabinetből.

A baloldali koalíciós kormány kisebbik tagja, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) pártszövetség főtitkárának lemondásához az vezetett, hogy a politikus úgy döntött: elnökjelöltként méretteti meg magát a madridi tartományi választásokon májusban.

Pablo Iglesias a tavaly januárban alakult spanyol központi kormány második miniszterelnök-helyetteseként a szociális jogokért felelt, hatáskörébe tartozott az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is. Feladatait pártjából Ione Belarra veszi át, aki azonban miniszteri rangban irányítja majd a területet.

Nadia Calvino gazdasági miniszter lép elő második kormányfőhelyettessé. Őt Yolanda Díaz munkaügyi miniszter, az Unidas Podemos tagja váltja a miniszterelnök harmadik helyettesének posztján.

Pedro Sánchez bejelentésekor kiemelte: az átalakítással a spanyol kormány mind a négy miniszterelnök-helyettesi tisztségét női politikus tölti be, amelyre az ország történetében most először van példa. A nők és férfiak arányát tekintve a kormányban a világon a hatodik, Európában a negyedik helyre került Spanyolország – tette hozzá. Bejelentésekor hangsúlyozta a kormánykoalíció stabilitását, 2021-et pedig a koronavírus elleni oltások, továbbá a gazdaság helyreállításának évének nevezte.

A kabinetet a megalakulása óta másodszor alakította át Pedro Sánchez, legutóbb idén januárban, amikor Salvador Illa egészségügyi miniszter távozott, mert a Katalán Szocialista Párt (PSC) jelöltjeként elindult Katalónia elnöki posztjáért az autonóm tartományi választásokon februárban.

Nem sikerült az elnökválasztás a függetlenségi pártoknak Katalóniában

A katalán parlament nem választotta meg Katalónia elnökévé Pere Aragonést, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) jelöltjét keddi ülésén Barcelonában. Az eredményességhez 68 támogató szavazatra lett volna szükség, a politikus 42-en támogatták, saját pártja mellett a Népi Egység (CUP) radikális baloldali függetlenségi párt.

Tartózkodott a voksoláskor az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) függetlenségi párt, amely ez előző ciklusban koalícióban kormányzott az ERC-vel, Quim Torra elnöksége alatt. Szavazatukat közös stratégiai megállapodás hiányával indokolták, azonban a két párt között mélyebb konfliktusok húzódnak, viszonyukat évek óta viták és véleménykülönbségek jellemzik.

Az Együtt Katalóniáért például szerepet szánna a kormányzati munkában Carles Puigdemont volt elnöknek, aki 2017 októberében, az alkotmányellenes függetlenségi népszavazás után Brüsszelbe menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől. Az ERC viszont “belgiumi gyámkodás nélkül” szeretne kormányozni.

A katalán parlamentnek két hónapja van arra, hogy megválassza Katalónia új elnökét, ha ez nem sikerül, újból választásokat kell rendezni, várhatóan júliusban.

A február 14-i választásokon egy párt sem szerzett önálló kormányalakításhoz elengedő parlamenti többséget. A legtöbb szavazatot a Katalán Szocialista Párt (PSC) kapta, de a katalán autonóm parlament elnöke a második legtöbb voksot elnyert ERC jelöltjének megválasztását javasolta, mint egyedüli esélyest a támogatás elnyerésére, mivel a katalán függetlenségi pártok közösen többséggel rendelkeznek a törvényhozásban.

  • Spanyolországgal kapcsolatos híreink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: 15 ezer pontnál talált támaszra a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a januári német IFO indexeket. A fő mutató és a jövőbeni várakozást mutató alindex meghaladták a várakozásokat, de az IFO közgazdászai megjegyezték, hogy az inflációs nyomás még nem enyhült, és legalább a német ipari társaságok fele további áremeléseket tervez.

Read More »

Leave a Reply