A kijárási tilalom után indul az élet Madridban

Péntek este van a madridi Puerta del Solon. Három fiatal cipeli a rumot tartalmazó táskákat. Sietnek. Tizenegy óra van, ez a kijárási tilalom kezdetét és a bárok bezárását jelenti a madridi közösségben. Az utca viszont nem úgy néz ki, mintha kijárási tilalom lenne egy világjárvány közepén.

Tömegeket látunk, amelyek vágyakozva hagyják el a helyiségeket. Műanyag poharakban, cigarettákban, énekekben és ölelésekben bővelkedő elköszönések ezek, maszk nélkül. Még egy olyan hétvége a Madridban bulizó fiatalokkal, akik mintha a világjárvány előtti világhoz tartoznának. Ezek a képek egybeesnek a madridi közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso által ezen a pénteken a Twitteren és Instagramon közzétett videójával, amelyben a madridi főváros ismert bárjai, éttermei és szállásadói azt hirdetik, hogy „Madrid szabadság (Madrid es libertad)” és „Élénkebbek vagyunk, mint valaha (Estamos más vivos que nunca) „.

https://www.instagram.com/p/CM5RnjJKk56/

Roberto hetente szervez bulit a salamancai körzetben lévő otthonában. „Vannak olyan szombatok, amikor sok külföldi jön, barátok barátai” – mondja. Körülbelül harminc maszk nélküli fiatal tolong a fényűző épület padlásán, és szinte mindegyik dohányzik. A zene hangosan szól, kiabálás, tánc és színes fények közepette. „Shhhhhh” hallható minden alkalommal, amikor a csengő megszólal.

A légkör ingadozik az eufória és a félelem között. Amikor kopognak, a vendégek abbahagyják a beszélgetést, a szervező pedig a kukucskálón keresztül figyeli, hogy ki érkezett. „A szomszédok feljelenthetnek” – mondja. Még jelszó is van a lakásba való belépéshez: „avokádó”.

Spanyolország fővárosa a világjárvány közepette egy igazi oázis a partik számára. Csak 2021 tizenegy hétvégéjén a Városi Rendőrség 3761 bulit számolt fel olyan otthonokban és helyiségekben, amelyekben nem tartották be a korlátozásokat. A hatóságok tudják, hogy ez az adat csak a jéghegy csúcsa.

Az éjszakai életet leginkább lazán korlátozó madridi közösségben a fertőzöttség a múlt hét óta növekszik, elérte a 241,12 esetet 100 ezer lakosra vetítve.

Madrid nem az egyetlen spanyol város, ahol illegális bulikat tartanak. Valenciában március 2. és 20. között, a Las Fallas-nak nevezett hagyományos ünnepi időszakban 214-szer szankcionáltak. Barcelonában novemberben az utcai bulik számának növekedése miatt létrehoztak egy külön egységet, amely azóta 1709 panaszt nyújtott be az önkormányzati rendeletek megsértése miatt.

A különbség e városok és Madrid között az, hogy a fővárosban a bárok és éttermek 23 óráig tarthatnak nyitva és ez egybeesik a fővárosi kijárási tilalommal, míg Barcelonában vagy Valenciában a vendéglátói egységek délután öt és hat között zárnak, a kijárási tilalom pedig 22.00 órakor kezdődik.  Más szavakkal, a lazább tilalommal rendelkező madridi utcák minden este, különösen hétvégén, menedékké válnak a külföldiek és a helyi lakosok számára.

Roberto hermetikusan zárt lakásában, Martina 23. születésnapját ünnepli. – Tudom, hogy ez helytelen, de nem bírok otthon lenni. A fiatal nő kétségbeesetten keres munkát. „Ezek a bulik életet adnak nekem” – mondja, miközben táncol a szobában. A vele egyidős Iván azt mondja, hogy a baráti körének fele munkanélküli és depressziós, ezért gyűlnek össze magánlakásokban, hogy egy kicsit megfeledkezzenek problémáikról.

A 22 éves Juan a földszinten él, de a hangos zene, a zaj és a fel-le járó emberek nyüzsgése nem zavarja. A pénzügyi hallgató nem fél a vírustól, és nem hagy ki egy szombatot. „Napi 16 órát dolgozom, természetesen bulizni fogok” – indokolja.

Lorenzo (28), aki egy hónapja veszítette el a munkáját egy raktárban: „Nem vagyok vírustagadó, márciusban átestem a Covidon …, de most úgy döntöttem, hogy nem élek félelemben” – mondja. „Attól tartok jobban, hogy a társadalom nem veszi figyelembe, hogy elveszik a szabadságunkat.”

Jon a laptopjával sétál be a buliba. A járvány előtt Mexikóban, Kolumbiában vagy Németország klubjaiban dolgozott DJ-ként. Most a madridi illegális partikban lép fel, amíg a válság elmúlik.

  • Kapcsolódó:

Forrás: El Pais

Friss hírek