Spanyolországban az AstraZenecát elutasítók nem kapnak oltást

A spanyol egészségügyi minisztérium szerint a Covid-19 elleni vakcina adagok szűkössége miatt, aki elutasítja a brit-svéd cég gyógyszerét, az nem kap oltást.

8 nap szünet után Spanyolország szerdán indította újra az AstraZeneca vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség biztonságosnak nyilvánította azt. Amós García Rojas, a Spanyol Oltószövetség elnöke szerint a nyolc nap, amikor nem alkalmazták az oltást, kisebb problémát jelent összehasonlítva a nyilvánosság körében most fennálló kételyekkel az AstraZeneca oltással kapcsolatban.

Figyelembe véve a brit-svéd oltás körüli aggályokat, Spanyolországban is nőni fog a kételkedők száma. Mi történik azokkal, akik nem szeretnék az AstraZeneca oltását?

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter hétfőn válaszolt erre a kérdésre. „Ez nem szerepel az oltási tervben” – magyarázta, hozzátéve, hogy egyelőre az AstraZenecát elutasító emberek nem kapnak oltást.

García Rojas szerint: „az oltások nem joghurtok, nem választhatjuk ki azt az ízt, amelyik a legjobban tetszik.” A szakértő azt állítja, hogy az összes vakcina biztonságos, hatékony és minden ember a legmegfelelőbb típust kapja, tekintettel arra, hogy korlátozott számú adag áll rendelkezésre. A cél a legkiszolgáltatottabbak védelme a Covid-19 legsúlyosabb formáitól – különösen az idősebb embereké, akiknél a halálozás a legmagasabb a betegség miatt.

A Covid-19 minden millió lakosra nézve 161 embert ölt meg februárban, ami sokkal magasabb szám, mint a vérrögök előfordulása.

Az egészségügyi hatóságok üzenete rendíthetetlen: annak ellenére, hogy az AstraZeneca oltás beadása után trombotikus szövődményeket észleltek, ezek nem gyakoribbak, mint a lakosság körében általánosságban. Néhány különösen ritka esemény statisztikailag gyakoribb volt az oltottak körében, de ez még mindig egy eset szintjén van százezrek között, kisebb az arány, mint bármely más, rendszeresen alkalmazott gyógyszer okozta súlyos mellékhatás előfordulásánál. Eddig nem állapítottak meg okozati kapcsolatot az oltóanyag beadása és ezek között az esetek között.

A gyógyszergyártó saját revíziója sem talált bizonyítékot a vérrögképződés fokozott kockázatára, a vizsgálat 17 millió embert fedett le, akik az EU-ban és Nagy-Britanniában megkapták az oltást.

Az európai országok többségében az emberek nem választhatják meg az oltóanyagot. Spanyolországon kívül Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban vagy Belgiumban sincs erre lehetőség – legalábbis egyelőre. Az olasz hatóságok pedig bejelentették, hogy aki megtagadja az AstraZeneca oltást, később egy másik típushoz juthat, de a lényeg ugyanaz: ha valaki most nem szeretné az oltását, akkor nincs garancia arra, hogy később kap egy másikat.

Ildefonso Hernández, a Spanyol Közegészségügyi Társaság (Sepsas) munkatársa különösen örül annak, hogy az AstraZeneca oltást újra használják Spanyolországban. Részben azért, mert úgy véli, hogy ez jó hír a járvány megszüntetése szempontjából, részben pedig azért, mert 64 évesen hamarosan megkapja azt, miután a spanyol hatóságok 55-ről 65 éves korra emelték az alkalmazhatóság felső határát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egészségügyi Minisztérium többször is hangsúlyozta, hogy az oltóanyag biztonságos és előnyei jelentősen felülmúlják a lehetséges kockázatokat, de ez nem biztos, hogy meggyőzi azokat, akiknek kétségei vannak, és félelmeik miatt inkább nem oltatják be magukat.

„Ebben az összefüggésben valószínűleg jobb, ha az emberek néhány példamutató hozzáállást látnak, bizonyos társadalmi vonatkozású emberek nyilvánosan azt mondják, hogy oltást kapnak az AstraZenecával, amikor rájuk kerül a sor” – magyarázza García Rojas.

Jean Castex francia miniszterelnök megértette ezt. Amint a múlt héten hazájában újraindították az oltásokat az AstraZeneca vakcinával, meg is kapta az első adagot. A spanyol kormány szóvivője, María Jesús Montero a héten nyilvánosan kijelentette, hogy ő és a kabinet többi tagja AstraZeneca oltást kap, amikor rájuk kerül a sor.

A felmérések azt mutatják, hogy Spanyolországban az emberek egyre magabiztosabbak. A FÁK állami kutatóintézet által készített felmérés szerint azok aránya, akik készen állnak a lehető leghamarabb az oltásra, a decemberi 40%-ról februárra 82% -ra emelkedett. Egyelőre nincsenek megbízható felmérések arról, hogy az AstraZenecával kapcsolatos botrányok hogyan hatottak erre a mutatóra. Csak egy szavazás készült a YouGov-on 1050 ember megkérdezésével, amely szerint 52% veszélyesnek tartja az AstraZenecát, ami duplája az egy hónappal ezelőtti adatnak.

  • Kapcsolódó:

Forrás: El Pais

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »