A vártnál jobban teljesített az euróövezet

A várakozásokhoz képest enyhébb ütemben esett vissza az euróövezet gazdaságának teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben és az év egészében is.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden kiadott első becslés szerint az euróövezet 19 tagállamában az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 0,7 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 5,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) tavaly október-decemberben. Elemzők negyedéves összehasonlításban 1,2 százalékos, éves szinten pedig 5,4 százalékos visszaesésre számítottak.

A 2020-as év egészében szezonális és naptári hatással kiigazítva az euróövezetben 6,8 százalékkal csökkent a GDP az előző évhez képest, ami jóval kedvezőbb érték, mint az Európai Bizottság által várt 7,8 százalékos, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által előrejelzett 7,2 százalékos visszaesés.

A 27 tagú Európai Unióban negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékkal, éves szinten pedig 4,8 százalékkal csökkent a GDP tavaly október-decemberben, míg az egész évet tekintve 6,4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye.

Egy évvel korábban, 2019-ben az euróövezet gazdasága 1,3 százalékkal, a huszonheteké pedig 1,6 százalékkal bővült. Összehasonlításul: az Egyesült Államok reál GDP-je 2019-ben 2,2 százalékkal gyarapodott, 2020-ban pedig 3,5 százalékkal csökkent.

A járvány mindenkit megviselt

A koronavírus-járvány és a terjedését fékező intézkedések által dominált 2020-as év a rekordok éve volt Európában is: az adatrögzítések kezdete, 1995 óta nem mértek olyan súlyos visszaesést, mint a második negyedévben, de olyan erős felpattanást sem, mint a harmadik negyedévben. A járvány ősszel fellobbant második hulláma és az újra bevezetett korlátozások ismét visszavetették a gazdaság teljesítményét, de messze nem olyan jelentős mértékben mint tavasszal.

A 27 EU-tagállam közül egyelőre 11 esetében közölt adatokat az Eurostat a tavalyi utolsó negyedévről.

Negyedéves összevetésben három országban csökkent a GDP október-decemberben: Ausztriában 4,3 százalékkal, Olaszországban 2,0 százalékkal, Franciaországban pedig 1,3 százalékkal. A legnagyobb mértékében, 1,2 százalékkal Litvánia, illetve 1,1 százalékkal Lettország gazdasága nőtt. Németországban 0,1 százalékos, Spanyolországban pedig 0,4 százalékos növekedést mértek.

Éves összehasonlításban minden országban csökkent a GDP. Spanyolország gazdasága szenvedte el a legsúlyosabb, 9,1 százalékos visszaesést, majd Ausztria következik 7,8 százalékkal és Olaszország 6,6 százalékkal. Németországban 3,9 százalékkal, Franciaországban pedig 5,0 százalékkal csökkent a hazai össztermék.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést az Eurostat két hét múlva, február 16-án teszi közzé.

Forrás: MTI / Eurostat

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »