Az uniós GDP is jelentősen javult

Az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve – közölte első becslésként pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A gazdasági teljesítmény növekedése az adat kezelése, 1995 óta a legnagyobb mértékű volt.

Az idei második negyedévben az euróövezet GDP-je 11,8 százalékkal, az Európai Unióé pedig 11,4 százalékkal esett az idei első negyedévvel összevetve. A tavalyi harmadik negyedévhez képest most az euróövezet gazdasága 4,3 százalékkal, az Európai Unióé pedig 3,9 százalékkal csökkent, miután a második negyedévben éves szinten 14,8 százalékos, illetve 13,9 százalékos zsugorodást regisztráltak.

Az Eurostat az EU tíz országának adatait vette alapul, Magyarország nem volt köztük. Negyedéves szinten a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a francia GDP nőtt, 18,2 százalékkal, majd Spanyolország következett 16,7 százalékkal, a harmadik legnagyobb negyedéves szintű növekedést pedig Olaszországban jegyezték fel, 16,1 százalékkal.  A tízes listán a további sorrend: Portugália (+13,2 százalék), Ausztria (+11,1 százalék), Belgium (+10,7 százalék), Németország (+8,2 százalék), Lettország (+6,6  százalék), Csehország (+6,2 százalék) és Litvánia (+3,7 százalék).

Az Eurostat november 13-án ismerteti újabb becslését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »