Dél-Korea megpróbál együtt élni a népességcsökkenéssel

A születések számának növelésére tett, sikertelen erőfeszítésekkel teli évek után a dél-koreai kormány nemrégiben közölte, hogy ahelyett, hogy megpróbálná megállítani a népességcsökkenést, energiájának egy részét inkább arra összpontosítja, hogy az ország megtanuljon alkalmazkodni a folyamathoz.

„A kormány úgy találta, hogy a közeljövőben nehéz lesz visszafordítani az alacsony születési arányt, ezért mostantól kétpályás megközelítést alkalmaz: a születések számának további ösztönzése mellett igyekszik megtalálni annak a módját, hogy a gazdaság miként tud alkalmazkodni a zsugorodó és öregedő népességhez” – áll a 11 minisztérium által közösen kiadott nyilatkozatban.

Dél-Korea 0,92-es termékenységi rátája a világ legalacsonyabbja volt 2019-ben, ami valószínűleg tavaly még tovább csökkent, mivel a járvánnyal járó bizonytalanság még inkább elbátortalanította a fiatalokat a házasságtól és a gyermekvállalástól. 2020 volt ráadásul az első év, amikor ténylegesen csökkent is az ország népessége, lévén több haláleset történt, mint ahányan születtek. Eközben azok száma is rekordmagasra szökött, akik úgy döntöttek, egyedül akarnak élni.

„Az, hogy a Covid-19 járvány következtében a nőknek sok esetben kényszerszabadságra kellett menniük, hogy el tudják látni otthon maradt gyermekeiket, ráadásul a külföldi munkaerő beáramlása is megállt, még inkább felgyorsította a népességcsökkenés folyamatát” – áll a közleményben, amely egyúttal egy új népességpolitikai tervet is felvázol a továbbiakra vonatkozólag.

Az új stratégia

A fogyatkozó népesség által okozott gazdasági visszaesés minimalizálása érdekében a kormány azt tervezi, hogy több nőt és idős embert ösztönöz a munkaerőpiaci maradásra; például lehetőséget nyújtanának a nyugdíjasoknak, hogy saját vállalkozást indítsanak. Emellett kidolgoznak egy új munkavállalói vízumot is, hogy bevonzzák az országba a külföldi szakembereket.

A dél-koreai vezetés továbbá megerősíti a nem hagyományos családtípusok – például az élettársi viszonyban élő vagy nem házas, gyermekes párok – jogi és intézményi támogatását, illetve különböző lakossági és biztonsági intézkedéseket mérlegel az egyedülállók számára is.

A kormány májusra tervezi az intézkedések részletes kidolgozását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / ABC News

Friss hírek