Gőzerővel tesztelik a pekingi lakosságot

Pekingben péntektől bezártak az iskolák és az óvodák, továbbá gőzerővel folyik a tömeges koronavírus-tesztelés, lévén az elmúlt napokban több új, belföldi fertőzésből eredő esetet azonosítottak a fővárosban.

A február 12-én beköszöntő kínai holdújév miatt az általános iskolákban egyébként is szünet vette volna kezdetét, a tanítást azonban péntektől a felsőbb évfolyamok tanulói számára az interneten folytatják. A tanintézmények és óvodák újranyitásának időpontját egyelőre nem tűzték ki, de ez legkorábban is csak az ünnep után, vagyis február második felében várható.

Tahszingban, Peking egyik déli kerületében a hét során zárlat alá vontak egy iskolát, valamint egy lakónegyedet, ahol új fertőzötteket azonosítottak. A pekingi járványügyi központ csütörtökön közölte, hogy a kerületben két páciens esetében a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított variánsát azonosították, amely jóval fertőzőbb a korábban ismerteknél.

Folyik a tömeges tesztelés

A kerületben felbukkant esetek miatt tömeges koronavírus-tesztelést folytatnak Pekingben, elsősorban azok körében, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel. Tahszingban csütörtök délutánig több mint 1,5 millió mintát gyűjtöttek össze, lefedve a kerület csaknem teljes lakosságát. A kerület vezetése emellett arra kérte az ott működő vállalatokat és intézményeket, hogy biztosítsanak lakhatást, vagy mérsékeljék a lakbért a holdújévi munkaszünet idejére azoknak a vidékről származó munkavállalóknak, akik az ünnepet a fővárosban töltik majd.

Emellett Peking több kerületében szállodákat készítettek elő annak érdekében, hogy szükség esetén központi karanténként működhessenek. Pénteken és szombaton letesztelik a Peking városközpontját alkotó Hszicseng és Tungcseng kerületek teljes lakosságát is.

Hopej tartományban javul a helyzet, másutt romlik

A Pekinget körülölelő Hopej tartományban mindeközben negyedik napja mérséklődött az új esetek száma; csütörtökön mindössze 18 új beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel. A tartományban jelenleg 835 pácienst kezelnek koronavírus-fertőzéssel, illetve 144 tünetmentes hordozót tartanak megfigyelés alatt.

Jóllehet úgy tűnik, hogy Hopejben sikerült megfékezni az újabb járványhullámot, az elmúlt két hét során további gócokat azonosítottak az ország északkeleti részében található Hejlungcsiangban és a vele szomszédos Csilinben is. Január 10-e óta Hejlungcsiangban közel 800, Csilinben pedig több mint 200 új fertőzöttet regisztráltak péntekig.

Az idei járványhullám során Kína szárazföldi részén mindössze egy Covid-19 okozta halálesetet jelentettek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az oltási kampány is halad

A kínai nemzeti egészségügyi bizottság szerdai jelentése szerint a kínai szárazföldön már több mint 15 millióan megkapták a koronavírus elleni védőoltást. A jelenleg zajló ingyenes oltási kampány célja, hogy 50 millió embert beoltsanak február elejéig, a kínai holdújév beköszönte előtt, amikor hagyományosan százmilliók kelnek útra.

Az ünnep idején a belföldi utazásokhoz mindazoknak, akik útra kelnének, 7 napon belül készült, negatív vírusteszttel kell rendelkezniük, ám a kínai hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy ezt csak a legszükségesebb esetben tegyék. A kínai közlekedési minisztérium előrejelzése szerint az utasforgalom idén 40 százalékkal maradhat el 2019-estől.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply