Ismét vesztegzár alatt két kínai nagyváros

Az új napi Covid-19 esetek számának növekedése miatt péntektől lezártak két nagyvárost az észak-kínai Hopej tartományban, ahol az elmúlt hét során több mint háromszáz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

Hszü Csien-pej, a Peking körül elterülő tartomány kormányzóhelyettese egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: azóta, hogy január 2-án felfedezték az első új esetet, Hopejben péntek reggelig 127 Covid-19-es beteget és 183 tünetmentes vírushordozót regisztráltak.

Az összes új eset két városban – Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban – bukkant fel, a vírus továbbterjedésének megelőzésére ezért a két várost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetik alá. Az emberek csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket, a buszok és a vonatok közlekedését felfüggesztették, a tanítás pedig online zajlik. Csütörtök estig Sicsiacsuangban már több mint 4,8 millió emberen végeztek vírustesztet, ezek közül 289 mutatott pozitív eredményt, míg a Hszingtajban ugyaneddig elkészült 1,8 millió teszteredményből 15 lett pozitív.

Ismét szigorú ellenőrzések jönnek

Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik.

A China Daily című kínai pártlap tudósítása szerint az ingázóknak péntek reggel a megszokottnál jóval tovább tartott a munkába jutás a Pekingbe vezető utakon kialakult dugó miatt. Az autósoknak 14 napon belül készült, negatív nukleinsavas vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá lakcím-azonosítót, illetve a pekingi munkahelyük által kiadott munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba.

Kína szárazföldi részén, ahol a koronavírus-járványt nagyrészt tavaly áprilisra sikerült megfékezni, a járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg az idén február 12-én beköszöntő, mozgó dátumú holdújév áll. A Kína legfontosabb ünnepének számító holdújévi időszakban ugyanis jellemzően százmilliók kelnek útra, hogy rokonaik körében töltsék az ünnepet.

Az egészségügyi hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék az utazást és a nagyobb létszámú összejöveteleket az ünnep idején. Egy ingyenes oltási kampány keretében pedig azt tűzték ki célul, hogy február elejéig 50 millió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte.

Szigorú intézkedések és tömeges tesztelés profi szinten

Kína szigorú módszere, miszerint már a fertőzés első jelei esetén azonnal vesztegzárat rendelnek el és tömegesen tesztelik a lakosságot, létfontosságú a koronavírus-járvány elleni védekezésben elért sikere szempontjából.

A fenti eset tehát nem kirívó. Napokkal azután, hogy tavaly október végén egy 17 éves lány pozitív koronavírus-tesztet produkált Nyugat-Kína egy távoli részén, az egészségügyi hatóságok elmondása alapján több mint 4,7 millió embert teszteltek a régióban. Amikor a lányt diagnosztizálták, a Hszincsiangban található Kasgar városában csaknem 70 napja nem jelentettek új esetet.

Ugyanez történt szeptember közepén a dél-kínai Jünnan tartományban található Zsujli városában. A csaknem 140 ezres lakosú, a mianmari határon fekvő településen – miután két mianmari állampolgárt koronavírus-fertőzöttként azonosítottak – egyhetes vesztegzárat rendeltek el, továbbá az egész lakosságot azonnal letesztelték.

A Wordometers adatai szerint Kínában 87,331 megbetegedést regisztráltak a járvány kezdete óta; közülük jelenleg mindössze 521-en aktív fertőzöttek.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek