Új vírustörzs ijesztett rá a britekre és Nyugat-Európára

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírustörzset, ezért volt szükség a vasárnaptól azonnali hatállyal életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben.

Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat.

A kormány jelzései alapján a szigorított intézkedések nem csak pár napig fognak tartani, hanem mindaddig érvényben maradnak, amíg a lakosság jelentős részét be nem oltják, ami több hónapot is igénybe vehet.

A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét, ugyanakkor arra nincs bizonyíték, hogy a betegség lefolyása is súlyosabb lenne a korábbi változatoknál.

Az új vírustörzset már Dániában, Hollandiában és Ausztráliában is azonosították, Hollandia és Belgium a terjedés megfékezése érdekében vasárnaptól nem fogad repülőgépeket Nagy-Britanniából. Az intézkedés első körben január 1-ig lesz érvényben.

Hasonló lépésre készül Olaszország is, Luigi  DiMaio külügyminiszter bejelentette, hogy már értesítették a brit kormányt arról, hogy a Nagy-Britanniából érkező és oda induló járatokat felfüggesztik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters / The Guardian

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply