Újra terjed a koronavírus Kínában

Kedden az észak-kínai Hopej tartomány Langfang nevű városát is lezárták, miután a múlt hét vége óta már két másik nagyvárosból is felfüggesztették a közlekedést az új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzéses esetek megjelenését követően.

A China Daily című kínai pártlap Hszü Csien-pej hopeji kormányzó-helyettes keddi közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a csaknem 5 millió lakosú Langfangban hétfőn egy új fertőzöttet azonosítottak.

A helyi hatóságok feltehetően azért döntöttek a szigorú intézkedés alkalmazása mellett, mert a hétfőn regisztrált fertőzött Peking egyik nyugati kerületében dolgozik, lakóhelye pedig mindössze 50 kilométerre fekszik a kínai fővárostól.

Langfang látképe, kép forrása: Flickr

Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik. Az autósoknak 14 napon belül készült, negatív nukleinsavas vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá lakcím-azonosítót, valamint a pekingi munkahelyük által kiadott munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba.

Hopejben január 2-án fedezték fel a legelső új, belföldi fertőzésből eredő esetet; keddig összesen 326 Covid-19-es beteget és 234 tünetmentes vírushordozót regisztráltak. Az új esetek jelentős része két városban – Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban – bukkant fel, ezért a vírus továbbterjedésének megelőzésére a két várost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetették alá. Sicsiacsuangban hétfőn megkezdték a teljes lakosság másodszori tesztelését, a város lezárását pedig újabb egy héttel meghosszabbították.

Nem új keletű a drákói szigor

Kína szigorú módszere, miszerint már a fertőzés első jelei esetén azonnal vesztegzárat rendelnek el és tömegesen tesztelik a lakosságot, létfontosságú a koronavírus-járvány elleni védekezésben elért sikere szempontjából.

A fenti esetek tehát nem kirívóak. Napokkal azután, hogy tavaly október végén egy 17 éves lány pozitív koronavírus-tesztet produkált Nyugat-Kína egy távoli részén, az egészségügyi hatóságok elmondása alapján több mint 4,7 millió embert teszteltek a régióban. Amikor a lányt diagnosztizálták, a Hszincsiangban található Kasgar városában csaknem 70 napja nem jelentettek új esetet.

Ugyanez történt szeptember közepén a dél-kínai Jünnan tartományban található Zsujli városában. A csaknem 140 ezres lakosú, a mianmari határon fekvő településen – miután két mianmari állampolgárt koronavírus-fertőzöttként azonosítottak – egyhetes vesztegzárat rendeltek el, továbbá az egész lakosságot azonnal letesztelték.

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »