Mozgalmas napot zártak az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, mivel a gazdasági fellendülést övező aggodalmak háttérbe szorították a Joe Biden megválasztott amerikai elnök gazdaságösztönző csomagtervéhez főzött reményeket.

A londoni FTSE 100 index 0,97 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,44 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,22 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,13 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,69 százalékos mínuszban fejezte be a mai kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,00 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,96 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,15 százalékkal esett.

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó újabb szigorú korlátozások, a politikai bizonytalanságok és a Kínában újra fellángoló járvány megfordította a korábbi hetek pozitív hangulatát. Ezt az sem tudta ellensúlyozni, hogy Joe Biden csütörtök este ismertette 1900 milliárd dollár értékű csomagtervét. Ha elfogadja a kongresszus, szeptemberig hosszabbítják meg a március közepéig futó szövetségi munkanélküliségi segélyek fizetését, illetve az amerikaiak 1400 dollár támogatást kapnak készpénzben a már korábban megszavazott 600 dollár mellé. Egyes elemzői vélemények szerint azonban félő, hogy adóemelésre lesz szükség a masszív gazdaságösztönző program végrehajtásához.

Európán belül Olaszországban belpolitikai vihar alakult ki, miután Matteo Renzi volt kormányfő még szerdán kiléptette pártját Giuseppe Conte koalíciós kormányából, amely így elveszítette szenátusi többségét. Conte ellenáll a lemondását sürgető felszólításoknak, és megpróbál új kormányt alakítani, így jövő héten bizalmi szavazás várható Olaszországban.

A Mark Rutte kormányfő vezette holland koalíciós kormány viszont pénteken lemondott a hónapok óta nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Németországban pénteken megkezdődött a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos kongresszusa, amelyen a hivatalos napirend szerint megválasztják a CDU új elnökét, aki egyben ősztől Angela Merkel utóda lehet a kancellári székben. A napirend ellenére azonban aligha valószínű, hogy már szombaton döntés születik a pártelnöki, illetve a kancellárjelölti tisztség betöltéséről.

  • Január közepén megint megválasztják Merkel utódját
A CDU eredetileg idén április 25-re ütemezte rendkívüli elnökválasztó kongresszusát, amelyet a koronavírus-járvány miatt elnapoltak, majd összevontak a december 4-re tervezett rendes és tisztújító kongresszussal. Ezt is elhalasztották, az új dátum január közepe.

Tovább a teljes cikkhez

Vállalati hírekben sem volt hiány

A legnagyobb európai vállalatok közül a nap vesztese a Siemens német ipari konglomerátum lett, amelynek árfolyama 6,3 százalékkal esett arra a hírre, hogy amerikai riválisa, a General Electric beperelte az Egyesült Államokban arra hivatkozva, hogy egyik leányvállalata ellopott kereskedelmi titkokat használt fel egy szerződés megszerzéséhez.

A Carrefour francia kiskereskedelmi lánc újabb 2,9 százalékot veszített értékéből, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett felvásárlási ajánlat ellen. A Daimler a félvezetőpiacon kialakult kínálathiány miatt újabb üzemében csökkentette a termelést, ez negatívan hatott az árfolyamra, az Aveva brit szoftvergyártó viszont majdnem 7 százalékkal drágult a kedvező gyorsjelentés közzététele után.

A nemzetközi bankközi devizapiacon jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben, a közös európai fizetőeszköz jelenleg napi minimuma közelében, öthetes mélypontján jár, az EURUSD keresztárfolyam 1,2081.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »