Piaci körkép: ellátási gondok az autóiparban

● Alacsonyabban forognak az európai piacok
● A DAX (DE30) felpattant a kereskedési sáv aljáról
● A Daimler korlátozza termelését a félvezetők piacán kialakult hiány miatt

Mínuszban mozognak az európai tőzsdék a hét utolsó kereskedési napján. Joe Biden gazdasági csomagja nem tudta magasabbra tolni az indexeket, és a piaci reakciókból ítélve némi csalódást okozott. Európában sajtóhírek jelentek meg arról, hogy Angela Merkel szigorítani kíván a járványügyi intézkedéseken, mivel a halálesetek száma továbbra is emelkedik, ez pedig nyomást helyezett ma a piacokra.

A DAX (DE30) nem tudta áttörni a 13.980 pont és a 61,8%-os visszatérési szint (14.000 pont) alkotta ellenállási zónát és ezt követően megindult lefelé. Az esést ugyanakkor megállította az aktuális kereskedési sáv alsó határa a 13.875 pontos területen. Érdemes megjegyezni, hogy ugyanezen a szinten található egy fontos technikai támasz, a 200 órás mozgóátlag is (lila vonal).

Forrás: xStation5

Ez az átlag az elmúlt hetekben rendre megállította az eséseket és végső támaszként szolgált az e heti eladási hullám során is. Az ezt követő felpattanás az 50 órás mozgóátlagnál akadt el, a kereskedési sáv közepe felé (13.940 pontos terület). A felsorolt támaszok lefelé történő áttörése a kereskedési sáv alsó határánál a medvepiac felé tolná a kereskedési hangulatot – az index egy leszúrás után jelenleg már 13.850 pont körül mozog, így van esély rá, hogy ezúttal nem tart ki a támasz.

Vállalati hírek 

A Handelsblatt riportja szerint a Daimler (DAI.DE) a termelés korlátozására és a munkaidő csökkentésére kényszerül brémai gyárában a félvezetők piacán kialakult kínálathiány miatt. A Daimler ezen a héten korábban már bejelentette, hogy csökkenti a munkaórákat rastatti  üzemében. Hasonló lépést jelentett be szerdán a Volkswagen (VOW1.DE) is, szintén a félvezetők hiányával indokolva az intézkedést.

Mercedes-Benz A-osztály cég rastatti üzemében – kép forrása: Daimler Global

Az RWE (RWE.DE) úgy döntött, hogy szélerőműveket fog építeni Franciaországban és Lengyelországban 76 MW teljesítménnyel. Három szélerőműpark épül majd Franciaországban és egy Lengyelországban, a projekt költsége 95 millió euró körül várható.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Daimler technikai elemzésével ingyenes regisztráció és ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával! Az XTB weboldalán ráadásul számos oktatóvideót talál mind a részvény, mind a deviza- és árupiaci kereskedésre vonatkozóan, az alapfogalmaktól kezdve.

Tekintse át a Tréder Akadémia leckéit és váljon sikeres kereskedővé! 

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 80%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply