Rekordévet zárt az USA klímakatasztrófákból

Rekordszámú, a szélsőséges időjárásnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat 2020-ban: tűzvészek perzseltek nyugaton, gyors egymásutánban kialakuló hurrikánok pusztítottak keleten és rendkívüli hőség söpört végig az ország szívében.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (Noaa) szerint összesen 22 súlyos katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat tavaly, ami hattal több, mint az előző rekord. Legalább 262 ember meghalt, a kár pedig 95 milliárd dollár – jelentette január elején a szövetségi hivatal.

Ez volt a legtöbb futótüzet regisztráló év a nyugati részen, Kalifornia történelmének hat legnagyobb tüze közül ötöt 2020-ban regisztráltak. Ezek a tüzek több ezer házat pusztítottak el, az égbolt apokaliptikus narancssárgává változott a San Francisco-i öböl környékén. Összesen 10,3 millió hektár földterület égett le, ami egy Marylandnél nagyobb területet jelent (Maryland területe körülbelül akkora, mint Belgiumé), és jóval meghaladja az évszázad átlagát.

Továbbá súlyos aszály és kánikula pusztított a nyugati részen, három tornádóval kapcsolatos katasztrófát és egy „derecho”-t jelentettek 2020-ban. Ez utóbbi egy gyorsan mozgó zivatarok által vezérelt esemény, amely áramvezetékeket és házakat rongált meg, illetve letarolta a termést.

A keleti partszakaszon és a Mexikói-öbölben rekordszámú, 12 trópusi vihar ért partot egy év alatt. Ezek közül hét több mint egymilliárd dollár kárt okozott, köztük a Laura és a Sally hurrikánok, amelyek augusztusban és szeptemberben sújtották az Egyesült Államokat. Három hurrikán és két trópusi vihar sújtotta egyedül Louisianát.

A Noaa beszámolt arról is, hogy a tavalyi év volt az ötödik legforróbb év az egész USA-ban. Hurrikánok és tűzvészek mindig is sújtották az Egyesült Államokat, viszont a tudósok szerint a viharok ereje egyre növekszik, az emelkedő hőmérséklet pedig kiszárítja a talajt és a növényzetet, emiatt a tűzvészek egyre nagyobb területet érintenek majd.

“Az idei rekordszámú éghajlatváltozás által súlyosbított időjárási katasztrófa arra enged következtetni, hogy a klímaváltozás hatása már nem enyhe. Remélhetőleg 2021 lesz az az év, amikor az Egyesült Államok és a világ többi országa cselekedni fog a helyzet további romlásának elkerülése végett” – mondta Michael Mann, a Penn State klímatudósa.

  • Kapcsolódó:

Forrás: The Guardian

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »