Rekordévet zárt az USA klímakatasztrófákból

Rekordszámú, a szélsőséges időjárásnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat 2020-ban: tűzvészek perzseltek nyugaton, gyors egymásutánban kialakuló hurrikánok pusztítottak keleten és rendkívüli hőség söpört végig az ország szívében.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (Noaa) szerint összesen 22 súlyos katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat tavaly, ami hattal több, mint az előző rekord. Legalább 262 ember meghalt, a kár pedig 95 milliárd dollár – jelentette január elején a szövetségi hivatal.

Ez volt a legtöbb futótüzet regisztráló év a nyugati részen, Kalifornia történelmének hat legnagyobb tüze közül ötöt 2020-ban regisztráltak. Ezek a tüzek több ezer házat pusztítottak el, az égbolt apokaliptikus narancssárgává változott a San Francisco-i öböl környékén. Összesen 10,3 millió hektár földterület égett le, ami egy Marylandnél nagyobb területet jelent (Maryland területe körülbelül akkora, mint Belgiumé), és jóval meghaladja az évszázad átlagát.

https://www.instagram.com/p/CJ_RNFSHGIn/

Továbbá súlyos aszály és kánikula pusztított a nyugati részen, három tornádóval kapcsolatos katasztrófát és egy „derecho”-t jelentettek 2020-ban. Ez utóbbi egy gyorsan mozgó zivatarok által vezérelt esemény, amely áramvezetékeket és házakat rongált meg, illetve letarolta a termést.

A keleti partszakaszon és a Mexikói-öbölben rekordszámú, 12 trópusi vihar ért partot egy év alatt. Ezek közül hét több mint egymilliárd dollár kárt okozott, köztük a Laura és a Sally hurrikánok, amelyek augusztusban és szeptemberben sújtották az Egyesült Államokat. Három hurrikán és két trópusi vihar sújtotta egyedül Louisianát.

A Noaa beszámolt arról is, hogy a tavalyi év volt az ötödik legforróbb év az egész USA-ban. Hurrikánok és tűzvészek mindig is sújtották az Egyesült Államokat, viszont a tudósok szerint a viharok ereje egyre növekszik, az emelkedő hőmérséklet pedig kiszárítja a talajt és a növényzetet, emiatt a tűzvészek egyre nagyobb területet érintenek majd.

„Az idei rekordszámú éghajlatváltozás által súlyosbított időjárási katasztrófa arra enged következtetni, hogy a klímaváltozás hatása már nem enyhe. Remélhetőleg 2021 lesz az az év, amikor az Egyesült Államok és a világ többi országa cselekedni fog a helyzet további romlásának elkerülése végett” – mondta Michael Mann, a Penn State klímatudósa.

  • Kapcsolódó:

Forrás: The Guardian

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »