Románia elhúzódó kormányalakítási tárgyalások elé néz

A Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS nem fogadja el a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető, a miniszterelnöki tisztségéről pártja választási kudarca után lemondott Ludovic Orban visszatérését a – két párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével – megalakítandó bukaresti koalíciós kormány élére.

Ezt az USR-PLUS szerdán közölte Facebook-oldalán, miután a képviselőház elnöki tisztségét magának követelő Orban előző nap felajánlotta, hogy a PNL átengedi az USR-PLUS-nak a házelnökséget, ha ő maga megkapja a koalíciós partnerek támogatását a miniszterelnöki posztra történő visszatéréséhez.

Az USR-PLUS kijelentette: tekintetbe véve Orban lemondását és az USR-PLUS-szal szemben vállalt kötelezettségei teljesítésének elmulasztását, a PNL elnökének visszatérése egy új kormány élére nem felel meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak, amely „új kezdetet”, egy reformokra vállalkozó kormányt szeretne.

Szerdai közleményében a pártszövetség leszögezte: az USR-PLUS-nak mind az általa javasolt Dacian Ciolos társelnök, mind a PNL által múlt héten javasolt Florin Citu jelenlegi pénzügyminiszter kormányfőjelöltsége támogatható megoldás, és a párt kész folytatni a tárgyalásokat a PNL-lel és az RMDSZ-szel a parlamenti többség kialakítása, illetve a közös kormányzás érdekében.

A koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is. A tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli.

Román kormányalakítás: Orban visszaülne a miniszterelnöki székbe

Minden román párt magának akarja a miniszterelnöki tisztséget

Klaus Iohannis államfő szerdán türelemre intette polgártársait az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, és leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ meg tud egyezni, legyen szó Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cituról vagy bárki másról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »