Korábbi pénzügyminiszter lehet Románia új miniszterelnöke

Florin Citu pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől a körvonalazódó koalíció legnagyobb pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL). 

Ludovic Orban pártelnök szerint – aki a vasárnapi parlamenti választások eredménye nyomán lemondott miniszterelnöki tisztségéről – a pártvezetés egyetlen tartózkodással csaknem egyhangúlag szavazott bizalmat Citunak, akinek a jelöléséről előzőleg a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal is egyeztetett.

Orban hozzátette: a PNL az USR-PLUS szövetséggel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakítana kormánykoalíciót, és remélik, hogy a (nem magyar) kisebbségi frakció támogatását is megszerzik.

A 48 éves Citu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot. Citu nem először lenne miniszterelnök-jelölt: februárban, amikor a PNL és Klaus Iohannis államfő még előrehozott választásokat akart kiprovokálni, az elnök rábízta az egyik olyan “áldozati kabinet” megalakítását, amelynek biztosan nem szavaz bizalmat a törvényhozás baloldali többsége, és így hozzájárul a parlament feloszlatásával kapcsolatos alkotmányos feltételek megteremtéséhez.

Az előrehozott választások tervét azonban a koronavírus-járvány kivitelezhetetlenné tette, az év elején hetekig ügyvivő kormány által vezetett Romániában is rendkívüli állapotot kellett bevezetni, és nélkülözhetetlenné vált egy teljes jogkörű kabinet beiktatása, ezért Citu akkor visszaadta megbízatását, hogy a parlament újból beiktathassa a PNL-elnök Ludovic Orban néhány hete megbuktatott kormányát.

Most azonban a jelek szerint a PNL és Iohannis komolyan gondolja jelölését. A nap folyamán a román média még biztosra vette, hogy Iohannis bizalmi embere, a jelenlegi ügyvivő kormányt vezető Nicolae Ciuca védelmi miniszter lesz a PNL jelöltje, de a civil társadalom és a – választásokat egyébként megnyerő, koalíciós partnerek híján mégis ellenzéki szerepre kényszerülő – Szociáldemokrata Párt (PSD) hangosan tiltakozott az ellen, hogy egy Irakot, Afganisztánt és Bosznia-Hercegovinát megjárt hivatásos katonára, Románia volt vezérkari főnökére akarják bízni a rendcsinálást a bukaresti “garnizonban”.

Romániában még nem hirdették ki a parlamenti választások hivatalos végeredményét. Iohannis csak ezt követően hívhatja kormányalakítási konzultációra a parlamenti pártokat. Az általa kinevezett kormányfőjelöltnek tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kormány összetétele és programja számára.

A vasárnap megválasztott új parlament leghamarabb december 21-én tarthatja meg alakuló ülését.

Forrás: MTI

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »