Még tető alá hozható a Brexit-megállapodás

Továbbra is lehetséges az Európai Unió és az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodásának idei, határidő előtti elfogadása – jelentette ki az Európai Bizottság főtárgyalója hétfőn, a tagállamok uniós nagykövetei előtt tartott, az EU és a szigetország jövőbeli kapcsolatáról zajló tárgyalások e heti fordulójának megkezdése előtt hétfőn.

A brit kormány és az Európai Bizottság vasárnap, közös közleményben tudatta, hogy a korábbi bejelentésekkel ellentétben folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről. A tárgyalások ezen a héten Brüsszelben zajlanak.

Michel Barnier a nagyköveti értekezleten azt mondta, a leghevesebb vita továbbra is az egyenlő versenyfeltételek, illetve a halászat szabályozásának kérdéséről folyik. A főtárgyaló szerint az elkövetkező napok “létfontosságúak, ha azt akarjuk, hogy a britek és az EU között létrejöjjön a kereskedelmi megállapodás”.

Ha ez sikerülne, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak még az év vége előtt ratifikálnia kellene, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-jén életbe léphessen.

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »