A Brexit nem érinti a vakcina-importot

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vezetője szerint az sem okozna fennakadást a koronavírus ellen kidolgozott vakcinák importjában, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének jövőbeni feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, de a december 31-én lejáró jelenlegi átmeneti időszak végéig jórészt a korábbi kereskedelmi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú forgalomban.

A majdani viszonyrendszer feltételeiről – mindenekelőtt az elsődleges célként kitűzött szabadkereskedelmi egyezményről – azonban a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek eddig nem jutottak egyezségre. A kereskedelmi megállapodás elmaradása esetén januártól vámok és egyéb, nem vámjellegű akadályok hátráltatnák az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmét.

Az MHRA múlt hét szerdán jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, és az első szállítmány a hétvégén meg is érkezett a Pfizer belgiumi üzeméből Angliába.

June Raine, a gyógyszerfelügyeleti hatóság vezérigazgatója a BBC televízió vasárnapi hírmagazinjában kijelentette: a vakcina mindenkihez eljut az Egyesült Királyságban, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződnek a kereskedelmi tárgyalások az Európai Unióval.

„Bármi legyen is a tárgyalások végkimenetele, szülessék bármilyen egyezség, az MHRA biztosítja, hogy a gyógyszerek, a gyógyászati felszerelések és az oltóanyagok mindenkihez eljussanak az ország minden zugában, bármiféle fennakadás nélkül” – fogalmazott Raine professzor.

Az Egyesült Királyságban kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre. A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.

Hancock a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva elmondta: reményei szerint az oltási kampány gyors elkezdése azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban március vége előtt hozzá lehet kezdeni a járvány megfékezését célzó jelenlegi korlátozások feloldásához.

„Eljön majd a pillanat, amikor kijelölhetjük a korlátozások felszámolásának időpontját” – fogalmazott az egészségügyi miniszter, hozzátéve:, hogy ezt még két héttel ezelőtt sem lehetett volna kijelenteni.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »