Véghajrájához érkezett az amerikai elnökválasztási kampány

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt vasárnap legyőzendő vírusnak nevezte Donald Trump amerikai elnököt egy philadelphiai kampánygyűlésen, miközben az elnök Észak-Karolinában újságíróknak azt mondta, hogy jogi vitákra készül a választás után.

Donald Trump öt tagállamban tartott kampánygyűlést vasárnap, mintegy 3500 kilométert utazott: a michigani hóesésben, Iowában, Észak-Karolinában, Georgiában és a napsütéses Floridában vett részt rendezvényen.

Michiganben Trump azt fejtegette, hogy irányításával a gazdaság ismét szárnyalásba kezdett. Az iowai Dubuque városban nagyarányú republikánus győzelmet jósolt, és úgy fogalmazott: „szeretem a választás napját, és szerintem ezzel ti is így vagytok”.

Győzelme esetére az országhatárok biztonságát és további konzervatív bírák jelölését ígérte. Az észak-karolinai Charlotte-ban közölte: „meg fogunk nyerni további négy évet a mi csodálatos Fehér Házunkban”, és újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „a választás éjszakáján ott lesznek a jogászaink is”.

Az elnöki repülőgépen vele utazó újságíróknak ugyanakkor egyértelműen cáfolta azt az amerikai lapokban több helyen is megjelent feltételezést, miszerint kedd este győztesnek nyilvánítja magát. „Nem, ezek hamis információk” – jelentette ki.

Biden: Trump maga a vírus

Biden a pennsylvaniai Philadelphiában azt mondta: „még két nap, és véget vetünk ennek az országunkat megosztó elnökségnek”. A politikus szavazásra buzdította a philadelphiaiakat. A város központjában lévő egyik parkban tartott gyűlésen – az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint – úgy fogalmazott: „az igazság az, hogy a vírus legyőzéséhez először Donald Trumpot kell legyőznünk, ő a vírus”.

A demokrata párti elnökjelölt elsősorban az afroamerikai közösségeket nógatta voksolásra. „Minden egyes nap láthatjuk a faji alapú egyenlőtlenségeket, a járvány idején is” – jelentette ki. Azt hangoztatta, hogy Trump járványkezelése „csaknem kriminális”; a világjárványt „tömegbalesetnek” nevezte az afroamerikai közösségek számára.

Biden alelnökjelöltje, Kamala Harris szintén a fekete amerikaiakat próbálta mozgósítani vasárnap Georgiában. Harris arra bíztatta az Atlanta környékén élőket, hogy „az őseiknek járó tiszteletük jeléül” okvetlenül szavazzanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »