Látható sebet ejt a német gazdaságon a novemberi zárlat

Egy vasárnap ismertetett elemzői becslés szerint a koronavírus-járvány erősödése miatt november végéig elrendelt részleges zárlat további 1 százalékponttal csökkentheti Németország hazai össztermékét (GDP).

Az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, a kölni IW (Institut der Deutschen Wirtschaft) szerint a hétfőn életbe lépő járványlassító zárlat hatása nemcsak a korábban vártnál nagyobb GDP-csökkenésben mutatkozik majd meg, hanem nagyobb munkanélküliségben is. Az állástalanok száma az idén 591 ezerrel, jövőre további 15 ezerrel nőhet.

A becslés csak arra az esetre vonatkozik, ha a zárlatot a kormányzati bejelentéseknek megfelelően november végén feloldják. Amennyiben az új korlátozó intézkedések tovább érvényben maradnak, a GDP akár 2 százalékponttal is csökkenhet, és jövőre akár 180 ezerrel is emelkedhet a munkanélküliek száma – emelte ki Michael Hüther, az IW igazgatója a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva.

Egy másik vezető gazdaságkutató intézet, a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) számításai szerint a több ágazatot kényszerszünetre ítélő rendelkezések 19,3 milliárd euróba kerülnek. A legnagyobb – 5,8 milliárd eurós – bevételkiesést az idegenforgalom és a vendéglátás szenvedi el. A kultúra, a sport és a szórakoztatóipar területén 2,1 milliárd euró, a kiskereskedelemben pedig 1,3 milliárd euró kiesés keletkezhet.

A Welt am Sonntag című lapban ismertetett számítások szerint az újabb zárlat nagy vesztesei közé tartozik a feldolgozóipar is, 5,2 milliárd eurós kieséssel. A korlátozásokat emellett egy sor további terület vállalkozásai is megszenvedik; például a szállítmányozó cégek és a szépségipar szereplői, azaz a legtöbb tartományban ugyancsak bezárásra kényszerülő kozmetikai szalonok és tetováló stúdiók.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint november 2-ától 30-áig a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése céljából az ország teljes területén bevezetik azt az alapszabályt, hogy legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán- és közterületen. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek, illetve a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. A megállapodás több pontját tartományonként eltérő módon ültetik át a gyakorlatba, így például míg Bajorországban valamennyi szépségszalon zárva lesz novemberben, Türingiában és Szászországban az eddigi fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett tovább dolgozhatnak a kozmetikusok.

Durva szigorítások jönnek Németországban

Merkel: karácsonyra összeomolhat a német intenzív ellátási rendszer

A német gazdaság a harmadik negyedévben, a járvány eddigi legcsendesebb időszakában még lendületben volt, a GDP rekord mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 4,2 százalékkal csökkent.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága az év egészét tekintve 5,5 százalékkal csökken, jövőre viszont 4,4 százalékkal növekedik. Az IW szerint a német GDP 2020-ban 6,25 százalékkal mérséklődik, 2021-ben pedig 4,5 százalékkal nő. A DIW 2020-ra 6 százalékos GDP-csökkenést vár, míg 2021-re 4,1 százalékos növekedést jelez előre.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »