Gőzerővel zajlik az amerikai elnökválasztási kampány

Donald Trump amerikai elnök kedden a gazdaságot és a járványügyi kérdéseket előtérbe helyezve kampányolt a középnyugati államokban, és tőle külön a first lady, Melania Trump szintén részt vett egy kampányrendezvényen. Eközben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt Georgiában arról beszélt, hogy Trump tragédiává változtatta a koronavírus-válságot.

Donald Trump Michiganben kezdte, Wisconsinban folytatta és Nebraskában zárta a keddi napot, míg a first lady Pennsylvaniába ment.

Lansingben, Michigan állam fővárosában többezres, lelkes tömeg várt az elnökre (az esőben), aki az éljenzők előtt kijelentette: “a republikánusokra leadott szavazat az amerikai álomra leadott szavazat”. Hangsúlyozta azt is, hogy a november 3-i választás “Michigan gazdasági túléléséről szól”. Wisconsinban és Nebraskában az elnök szintén főleg a gazdaságról és a járvány utáni gazdasági újjáépítésről szólt.

E három középnyugati államban négy évvel ezelőtt – az elemzők nagy meglepetésére – Trump aratott győzelmet Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben. A legutóbbi felmérések szerint Michiganben és Wisconsinban pillanatnyilag Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje áll jobban.

Elnökválasztás: élesedik a küzdelem a kulcsfontosságú államokban

Egy maréknyi államon múlhat az amerikai elnökválasztás kimenetele

Melania Trump a pennsylvaniai Lancesterhez közeli Atglenben Joe Bident bírálta, szocialistának minősítve a programját.

“Joe Biden támadta Trump döntését a határok lezárásáról a Kínából érkező beutazók előtt, idegengyűlölő hisztériának nevezve azt. Most pedig azt sejteti, hogy ő jobban csinálta volna” – fogalmazott a first lady, majd azt hangsúlyozta: az amerikaiak “megnézhetik azt a 36 évet, amelyet Joe Biden a kongresszusban, illetve azt a 8 évet, amelyet alelnökként töltött, és eldönthetik, hogy végre képes lesz-e valamit is tenni az amerikai emberekért”.

A first lady egy ízben azt is megemlítette, hogy bár nem mindig ért egyet férje közlési stílusával, nagyra tartja, hogy a közösségi médián keresztül napi szinten közvetlenül szól a választókhoz. Kijelentéseit elnéző nevetés és ováció fogadta:

Az elnök felesége élesen bírálta a demokrata párti politikusokat. Úgy fogalmazott: a saját ügyüket az ország jóléte elé helyezik, és a járvány kitörésekor is inkább az elnök elleni alkotmányos elmozdítási eljárásra (impeachment) összpontosították erejüket.

“Ne felejtsük el, hogy a demokraták mire összpontosították a figyelmüket akkor, amikor a világjárvány elérte a mi országunkat is: blöffölő impeachmentre vesztegették az amerikai adófizetők pénzét. Inkább azzal törődtek, hogy elmozdítsák a megválasztott elnökünket” – jelentette ki Melania Trump.

Bírálta a sajtót is. Kifejtette: “amikor úgy döntött, hogy republikánusként indul az elnökségért, a média olyan képet alakított ki a férjemről, hogy rá sem ismertem. És ugyanolyan lenézéssel kezelte a támogatóit is”.

A kampányrendezvényt Kellyanne Conway, a Fehér Ház korábbi belpolitikai tanácsadója moderálta.

Biden Trump járványkezelési stratégiáját ostorozta

Donald Trump amerikai elnök tragédiává változtatta a koronavírus-járvány válságát – jelentette ki Joe Biden demokrata párti elnökjelölt Georgiában kampányolva kedden délután.

A déli állam hagyományosan republikánusokra szokott szavazni, elemzők szerint azonban a demokraták arra számítanak, hogy a járvány miatti elégedetlenség okán a korábbinál több szavazatot nyerhetnek. Biden elsősorban a koronavírus-járványnak szentelte a kampánygyűlést Warm Springsben.

Ismételten ostorozta Donald Trumpot a szerinte téves járványkezeléséért, s egyúttal kifejtette, hogy elnökké választása esetén nemcsak a járványkezelési stratégián változtatna, hanem a gazdaságot is “rendbe tenné”. Az Obama-kormányzat volt alelnöke szinte szó szerint megismételte korábban már kifejtett véleményét, miszerint a Trump-kormányzat “fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak”. Úgy vélte, hogy a jelenlegi kormányzat “soha nem próbált meg igazán” megküzdeni a járvánnyal. “Sokkoló igazságnak” minősítette az általa vélelmezett helyzetet.

Biden azt ígérte: elnöksége első napján lépéseket tesz, hogy – mint fogalmazott – “ellenőrzés alá vonja a Covidot”, azt a betegséget, amelyet az új típusú koronavírus okozhat. A demokrata párti politikus kijelentette: olyan gazdasági tervvel fog előállni, amely “végre jutalmazza a munkát”. Új egészségbiztosítási és klímaváltozás elleni tervet is kilátásba helyezett, valamint megismételte, hogy tenni fog a szerinte az Egyesült Államokat jellemző “rendszerszerű fajgyűlölet” ellen. Konkrétumokat és részleteket azonban nem árult el egyik tervéről sem. “Meggyógyítjuk majd a nemzetünket” – hangoztatta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Bidennel szinte egy időben kampányolt Barack Obama volt elnök is a demokraták és elnökjelöltjük mellett a floridai Orlandóban. Ő is Donald Trumpot tette felelőssé a járvány terjedéséért, külön kiemelve, hogy szerinte az elnök felelőssége az is, hogy a Fehér Ház munkatársai közül is sokan megfertőződtek. Obama szintén a már korábban elmondott kampánybeszédéből idézett szinte szó szerint, amikor úgy fogalmazott: Donald Trumpot “egyáltalán nem érdekli a munka, nem segít másnak, csak magának és a barátainak, és az elnökséget is csupán valóságshownak tartja”.

Ezt a véleményt számos neves közgazdász is osztja: több mint 700-an – köztük hét Nobel-díjas közgazdász – írta alá azt a levelet, amelyben hangot adtak aggodalmuknak Donald Trump elnök újraválasztása kapcsán, példaként hozva fel, hogy szerintük Trump járványkezelési stratégiája “önző és felelőtlen”, továbbá alkalmatlan vezetőnek, ezért “nyomatékosan javasolják” a választóknak, hogy szavazzanak Joe Bidenre.

Neves közgazdászok határozottan ellenzik Trump újraválasztását

Forrás: MTI / Kitekintő / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply