Tovább szigorít Olaszország, de nem lesz teljes zárlat

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy Olaszországban lezárják a látogatottabb utcákat és tereket, valamint korábbra hozzák az ülve fogyasztást nem biztosító vendéglátóegységek esti bezárását, de hangsúlyozta, hogy egyelőre semmilyen további korlátozást nem terveznek. A kormányfő ugyanakkor mindenkit biztosított afelől, hogy a tavaszi járványhelyzet nem ismétlődik meg, mert „az ország most felkészültebb”.

„A járványszámok emelkednek, nem szabad időt vesztegetni, de minden eszközzel el kell kerülni az újabb leállást, amit az ország gazdasága többé nem engedhet meg magának” – hangoztatta a miniszterelnök. Kiemelte, hogy az eddig bejelentett intézkedésekkel az olasz gazdasági mutatók kedvezőbben alakulnak mint a franciáknál, a németeknél és a spanyoloknál.

A szeptember közepén újraindított oktatás is személyes jelenléttel folytatódik: a tartományok határozhatnak úgy, hogy a gimnáziumokban és a szakközépiskolákban legyen délelőtti és délutáni turnus a reggeli tömegközlekedés terhelésének enyhítésére.

Conte közölte: a polgármesterek elrendelhetik, hogy este kilenc órától le kell zárni azokat az utcákat és tereket, amelyeken tömörülés alakulhat ki. A lezárt területre csak az léphet be, aki ott lakik vagy oda megy dolgozni.

A kötelező érvényű szabályok:

  • Azok az éttermek, amelyekben ülve lehet fogyasztani, éjfélig nyitva tarthatnak (asztalonként legfeljebb hat személlyel). Az éttermeknek a bejáratnál fel kell tüntetniük, hogy hány vendéget tudnak egyszerre fogadni. Azoknak a vendéglátó egységeknek azonban, amelyek nem tudnak minden vendégnek ülőhelyet biztosítani – tehát a bároknak, presszóknak és egyéb szórakozóhelyeknek – este hat órakor be kell zárniuk. A házhozszállítás határidejét éjfélben szabták meg. A korlátozások nem vonatkoznak a kórházakban, repülőtereken és autósztrádákon működő vendéglátásra.
  • A játéktermek és sportfogadási irodák este kilenc óráig tarthatnak nyitva.
  • A búcsúk rendezését és a nagyobb méretű vásárokat betiltották, de a konferenciákat nem.
  • A munkahelyeken kötelező jelleggel a távmunkavégzést kell előnyben részesíteni (már ahol ez megoldható).
  • Az amatőr csapatsportokat leállították, a szövetségek nem profi sportolóinak az edzés engedélyezett, de a versenyeket felfüggesztették. Az edzőtermek, uszodák nyitva maradnak, és további hét napot kaptak az óvintézkedések betartásának biztosítására.

A római kormány május óta először október 13-án vezetett be szigorításokat, amelyek Giuseppe Conte péntek esti kijelentése szerint – amikor a miniszterelnök még stratégiaváltást szorgalmazott – néhány nap alatt elégtelennek tűntek.

Conte azonban most kifejtette: nem kell a tavasszal alkalmazott stratégiát követni az ország teljes lezárásával, mivel márciusban a járvány meglepetésszerűen érkezett, az ország nem volt felkészülve rá, nem volt elég maszk és tömeges tesztelés sem.

„Azóta sokat dolgoztunk, harmincnégyezerrel növeltük az egészségügyi dolgozók számát, megkétszereztük az intenzív ágyakét, naponta húszmillió maszkot gyártunk és közel százötvenezer tesztet végzünk” – hangoztatta. Kiemelte, hogy Olaszország az egyetlen Európában, amely naponta biztosít sebészi szájmaszkot a tizennyolcezer oktatási intézmény pedagógusainak és diákjainak.

Sajtóértesülések szerint a kormány korábban még kijárási korlátozást is tervezett, de a tartományok nyomására ezt mégsem vezette be.

A karácsonyi vakációval kapcsolatban a kormányfő kijelentette, hogy minden az olaszok felelősségteljes magatartásától függ. „Hordjátok a szájmaszkot, tartsátok be a biztonsági távolságot” – figyelmeztetett.

Vasárnap 11 705-tel emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az egy hete mért 5456-hoz képest. Az egészségügyi hatóságok Milánóban és Nápolyban kritikusnak tartják a kórházak telítettségét. Tavaszhoz képest a betegség nemcsak északon, hanem az egész országban terjed.

Rohamosan romlik a járványhelyzet Olaszországban

Kiakadtak az olaszok az újabb szigorítások miatt

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek