Rohamosan romlik a járványhelyzet Olaszországban

Az olasz orvosszövetség arra kért mindenkit, hogy az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében csak munkavégzés és tanulás céljával hagyják el otthonukat.

A háziorvosokat is tömörítő szakmai szövetség (Fimmg) felhívása szerint az olaszok azonnal és önkéntesen tekintsék érvényesnek a kijárási korlátozást. „A számok aggasztóan emelkednek, minden eszközzel korlátozni kell a fertőzés terjedését, a munkavégzés és az iskolába járás mellett minden más tevékenység, mozgás felesleges, vagyis feláldozható” – olvasható a Fimmg közleményében.

Pénteken meghaladta a tízezret az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma. Roberto Speranza egészségügyi miniszter komolynak nevezte a helyzetet. „Nem lehet alábecsülni azt, ami egész Európában zajlik, nem szabad elhallgatni a helyzet súlyosságát” – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a kedden életbe léptetett országos korlátozásokat egyenlőre csak helyi szinten szigorítják, ahol a fertőzés terjedése túllépi az egyes reprodukciós értéket.

A kormányerő Demokrata Párt (PD) mindazonáltal az óvintézkedések azonnali és általános szigorítását sürgette a franciaországihoz hasonló kijárási tilalommal, akár már a hét végétől.

A húsz tartomány felében megteltek a Covid-19 betegeknek fenntartott intenzív ágyak. A római járványközpont Spallanzani kórházban és Nápoly kórházaiban már kizárólag koronavírus-fertőzötteket fogadnak, minden más kezelést és orvosi beavatkozást felfüggesztettek.

Tavasszal valamivel több mint ötezer volt az összes betegnek fenntartott intenzív helyek száma az országban, azóta ez 6628-ra emelkedett, de még további ezerhatszázra lenne szükség. Az egész országban már csak ezerötszáz lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Campania régió elnöke, Vincenzo De Luca október végéig leállította az alig egy hónapja újraindított oktatást az óvodáktól az egyetemekig. Emellett betiltotta az összejöveteleket, köztük az esküvőket és a lakásokban rendezett találkozókat. „Erős fellépésre van szükség, a félmegoldások nem szülnek eredményt” – jelentette ki De Luca, aki ellen pedagógusok és tanárok tüntettek a nápolyi utcákon. Campaniában pénteken 1261 új beteget szűrtek a korábbi 1100 után.

Lombardia vezetője, Attilio Fontana bejelentette, hogy a gimnáziumok és szakközépiskolák visszaállnak az online oktatásra. A diákok otthontartása a tömegközlekedés terheltségét kívánja csökkenteni. Fontana hozzátette, hogy a vendéglátóhelyek este tíz órás bezárására készülnek.

Kritikusnak Milánóban és térségében tartják a helyzetet, ahol a reprodukciós ráta túllépte a kettes értéket; az egymilliós városban regisztrálják a régió betegeinek felét. Ismét bezárt a város operaháza, a Scala. Egész Lombardiában 2419 új beteget szűrtek pénteken.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egy nap alatt országosan 10 010 új fertőzöttet szűrtek a korábbi 8804 után. Az új betegek száma negyedik napja több mint ezerrel emelkedik. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 107 ezret, kórházban több mint hatezren vannak, az utóbbi egy nap majdnem négyszázzal emelkedett a számuk. Egy nap alatt ötvenöt beteg halt meg a korábbi 83 után, a halottak száma 36 ezer felett van.

Kiakadtak az olaszok az újabb szigorítások miatt

Vendégek fogadásakor otthon is maszkot kell viselni Olaszországban

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »