Tovább romlik a járványhelyzet a szomszédos országokban

Bár a szlovén járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a járványhelyzet kritikus az országban, Janez Jansa miniszterelnök szerint nincs szükség újabb szigorításokra. Eközben Ukrajnában keddre több mint 3600 új beteget regisztráltak, Romániában pedig csaknem húszezer aktív fertőzöttet tartanak számon.

Szlovénia

Janez Jansa kormányfő egy üzleti fórumon szólalt fel Ljubljanában, ahol elmondta: annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma nőtt az első hullámhoz képest, a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványhelyzetet. Sokkal kevesebb beteg szorul orvosi ellátásra, valamint a tüneteik is enyhébbek – húzta alá.

Hozzátette: a kormány és az egészségügyi ellátási rendszer sokat tanult az első hullámból, és most sokkal jobban reagál. Bár elismerte, hogy vannak gyenge pontok, ennek ellenére nem terveznek újabb szigorú korlátozásokat bevezetni.

A kormány által közzétett adatok szerint Szlovéniában hétfőn 99-cel 5487-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap sokkal kevesebb tesztelés mellett 39 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a betegségben eddig elhunytak száma 149 maradt. A diagnosztizált betegek közül 84-en vannak kórházban, közülük tizenhatot ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1656.

Ukrajna

Továbbra is gyors a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre több mint 3600 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a négyezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 3627 új esettel 204 932-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 69 újabb halálos áldozattal 4065-re emelkedett. Eddig 90 250-en gyógyultak meg, viszont most már 110 617 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap is sok, 614 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Újabb 158 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, közülük már több mint 15 ezren fertőződtek meg.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A kormány kedden megváltoztatta a külföldiek Ukrajnába történő beutazásának feltételeit, miután hétfőn lejárt a határideje az egyhónapos ideiglenes határzárnak. Az UNIAN hírügynökség a kormány hivatalos honlapján kedden közzétett határozat alapján arról tájékoztatott, hogy a beutazó külföldieknek a Covid-19 kezelésére kiterjedő egészségbiztosítási kötvénnyel kell rendelkezniük. Ez alól kivételt képeznek az állandó tartózkodási engedéllyel vagy menekültstátusszal rendelkező külföldiek, a diplomáciai képviseletek, nemzetközi szervezetek munkatársai és a NATO-hadgyakorlatokra, kiképzésekre érkező katonák. Karanténba csak azoknak a külföldieknek kell vonulniuk, akik olyan országból érkeznek, illetve olyan ország állampolgárai, amelyben a Covid-19 „szélesen elterjedt”. Ez alól is van egy sor kivétel, többek között a 12 éven aluliak, a felsőfokú tanulmányokra érkezők, a diplomaták, a nemzetközi szervezetek képviselői és a fuvarozók.

Románia

Romániában kedden meghaladta a százezret a gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzöttek száma, a megbetegedések üteme azonban továbbra is meghaladja a gyógyulásokét, így az ismert aktív fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik és megközelítette a húszezret.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon újabb 1470 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami csaknem tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Kedden újabb 44 halálesetről is beszámoltak: ez is tíz százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál.

Romániában eddig több mint 125 ezer fertőzést diagnosztizáltak, a járvány áldozatainak száma pedig a 4800-hoz közelít. Több mint 7500 fertőzöttet továbbra is kórházban ápolnak, közülük 551 súlyos beteg van intenzív osztályon.

Az utóbbi egy hét alatt diagnosztizált fertőzések száma másfél hónapos stagnálás után szeptember elején ismét növekedésnek indult és kedden először meghaladta a tízezret.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »