Ukrajna újra bezárkózik

A koronavírus-járvány fokozódása miatt Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök az ukrán kormány szerdai ülésén. A döntést a kabinet egyhangúlag támogatta – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál, hozzátéve, hogy a végleges határozatot csütörtökön teszik közzé.

„Tekintettel a betegség előfordulási arányára, meg kell védenünk polgárainkat és felelős kiállást kell mutatnunk külföldi partnereink felé” – jelentette ki a miniszterelnök.

A beutazási tilalom nem terjed ki a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre, továbbá egyes konkrét esetekben is készek kivételt tenni, amiről az ukrán határőrszolgálat hoz majd döntést. A kormányhatározatról az ukrán külügyminisztérium tájékoztatja a külföldi országokat. Smihal hozzátette, hogy csütörtökön a válságstáb döntést hoz a szeptemberi zsidó újévhez kapcsolódó tömegrendezvények engedélyezéséről, illetve tilalmáról is.

A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy a jelenleg augusztus végéig hatályban lévő országos karantént újabb két hónapra, azaz október 31-ig meghosszabbították. A kormányfő közölte, hogy továbbra is marad a korábbi adaptív rendszer, azaz a településeket és a régiókat színes – zöld, sárga, narancs és vörös – zónákba sorolják a helyi járványhelyzet alapján, és eszerint szabnak meg különböző korlátozásokat.

Az országos karantén Ukrajnában azt jelenti, hogy bizonyos szabályok általánosan érvényesek, azaz mindenhol kötelező a maszkviselés a nyilvános helyeken, a távolságtartás, valamint a kézfertőtlenítő szerek használata. A színes zónákba sorolást a kormányzat augusztus elején vezette be. Ez az új szabályozás egyben azt is jelenti, hogy a helyi hatóságok önhatalmúlag már csak szigoríthatnak, ha szükségesnek ítélik, de nem enyhíthetnek a korlátozásokon, amelyeket ismét a központi kormányzat szab meg. A zónákba történő besorolást a betegek száma, az elvégzett tesztek száma és a kórházi ágyak leterheltsége alapján a kormány hetente felülvizsgálja.

Ukrajnában szerdára 1670 új esettel 110 085-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 36 újabb halálos áldozattal 2354-re, miközben eddig 53 454-en gyógyultak meg, közülük előző nap 584-en.

Továbbra sem rózsás a járványhelyzet a szomszédos országokban

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »