Brexit: az EU nem hajlandó kompromisszumokra

Az Európai Unió semmi szín alatt nem fogadja el a brit EU-tagság megszüntetéséről szóló megállapodással ellentétes brit belső piaci törvénytervezetet, és felkészült arra, hogy nem sikerül megegyezésre jutni a közösség és a soraiból távozott Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről – rögzítette egy kedden megjelent írásában a tagországi kormányokat összefogó intézmény, az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország külügyminisztériumának uniós ügyekért felelős államminisztere.

Michael Roth a Der Spiegel című hírmagazin hírportálján Nincs szükségünk játszmákra címmel közölt írásában kiemelte, hogy még mindig van esély méltányos megállapodást kötni az EU-brit kapcsolatok rendszeréről. Egy ilyen egyezmény azonban nem ismeri a nyertes és a vesztes fogalmát, ezért játszmák helyett inkább „a híres brit pragmatizmusra van szükség, amelyért mind irigyeltünk egy kicsit benneteket” – írta a politikus a brit kormányhoz és a britekhez intézett nyílt levelében.

Szükség van bizalomra is, méghozzá mindkét oldalon. „Kedves brit kormány! Ezt a bizalmat sajnos nagyon megviselték az utóbbi időszak fejleményei. A brit belső piacról szóló törvény súlyosan sértené a kilépési megállapodást. Alig kilenc hónapja dolgoztuk ki és írtuk alá a kilépési megállapodást, amely mégiscsak egy nemzetközi szerződés, és már meg is kérdőjelezitek?”  – fogalmazott Roth, rámutatva, hogy a nemzetközi jog „talán legfontosabb alapelve” úgy szól, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Egyebek mellett kifejtette, hogy az unió részéről a tárgyalások hátralévő időszakára is meglesz „a szükséges  angol hidegvér és egy jó adag optimizmus”, és hatalmas csalódás lenne, ha mégsem sikerülne megállapodni, hiszen az EU-nak és az Egyesült Királyságnak az eddiginél is nagyobb szüksége van egymásra „a tekintélyelvűséggel folytatott kőkemény rendszerszintű verseny” korszakában és a várhatóan igen kellemetlen „posztkorona (koronavírus-világjárvány utáni) világban”.

A szoros együttműködés és fellépés az emberi jogokért, a jogállamiságért, a szabadságért és a békéért világszerte közös érdek. Azonban az EU és mind a 27 tagország a „No Deal 2.0” lehetőségére, vagyis a jövőbeli kapcsolatrendszerről folytatott tárgyalások eredmény nélküli lezárására is jól felkészült, és nem hajlandó „rossz kompromisszumokra” a belső piac, illetve a szociális és környezetvédelmi előírások ügyében – írta Michael Roth.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, idén január 31-én szűnt meg. Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására. A kétoldalú kapcsolatok új rendszeréről az előre rögzített menetrend szerint az év végéig lehet megállapodást kötni, addig tart a kilépési megállapodásban rögzített átmeneti időszak.

Brexit: a nyolcadik forduló is sikertelenül zárult

Brexit: csak biztosítékként kell a vitatott brit vámtörvény

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »