Az EU játékos, nem pedig játéktér akar lenni Kína számára

Az Európai Unió kiegyensúlyozott, tisztességes, felelős és alapvető méltányosságon alapuló kapcsolatot kíván kialakítani és ápolni Kínával – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az EU és Kína videokonferencia keretében tartott csúcstalálkozóját követően hétfőn. Michel mellett Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Az online sajtóértekezleten Michel aláhúzta: az EU olyan, az eddiginél kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatokat kíván ápolni Pekinggel, amely egyebek mellett kölcsönösséget és egyenlő versenyfeltételeket jelent. Európának játékosnak kell lennie, nem pedig játéktérnek a nemzetközi mezőnyben – mondta.

A Hongkongban július folyamán életbe léptetett nemzetbiztonsági törvénnyel összefüggésben Charles Michel azt mondta, a szabályozás végrehajtása továbbra is komoly aggodalmat vált ki, hasonlóan a kisebbségek kínai helyzetéhez.

Angela Merkel, aki Berlinből kapcsolódott be az online sajtótájékoztatóba, azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tisztességes versenyt követel az elmúlt tizenöt évben gazdaságilag jelentősen megerősödött Kínától. Ezzel összefüggésben a tanácskozás során az unió nyomást gyakorolt Kínára egyebek mellett a beruházási megállapodás mihamarabbi megkötése érdekében – közölte.

Merkel kiemelte, hogy Pekingnek el kell köteleznie magát a 2015-ben, Párizsban elfogadott klímastratégia betartása mellett. Központi kérdés a nemzeti kibocsátáscsökkentési célok meghatározása és felülvizsgálata az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikeréhez – fogalmazott a kancellár. Mint emlékeztetett, Kína felelős a világon felhasznált szén feléért, ezért különösen fontos, hogy az ázsiai ország más energiaforrások felé forduljon, noha – szavai szerint – Európa tisztában van azzal, hogy ez nehéz folyamat. Emellett hozzátette, hogy az Európai Unió folytatja a megkezdett párbeszédét Kínával a területén élő kisebbségek jogainak biztosításáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben tartott beszédében azt mondta, hogy Pekingnek engedményeket kell tennie, azaz el kell törölnie több piacra jutást gátló szabályozást, egyebek mellett a távközlés, a járműgépgyártás és a számítógépes szolgáltatások terén, amennyiben az év végéig beruházási megállapodást akar kötni Brüsszellel.

Most Kínán a sor, hogy lépéseket tegyen a megállapodás létrehozatala felé, noha nem az idő, hanem a tartalom vet fel kérdéseket. Pekingnek meg kell győznie az uniót arról, hogy érdemes befektetési megállapodást kötni vele – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »