Brexit: csak biztosítékként kell a vitatott brit vámtörvény

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint London egyáltalán nem kíván élni azokkal a jogkörökkel, amelyeket a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait potenciálisan felülíró törvénytervezet nyújtana.

Johnson, aki hétfő este ismertette hivatalosan a londoni alsóházban a súlyos hazai és nemzetközi vitákat szító törvényjavaslatot, kijelentette: a tervezet “biztosítási kötvényként” szolgálna. A brit kormányfő szerint ugyanis az Európai Unióban bizonyítottan megvan a hajlandóság a Brexit-megállapodás egyes elemeinek – mindenekelőtt az Észak-Írországról szóló külön protokollnak – az “abszurd” értelmezésére.

Mint hozzátette, az EU az elmúlt hónapokban “szélsőséges, észszerűtlen módon” viselkedett, például azzal fenyegetőzött, hogy megtiltja az Egyesült Királyságnak az állati eredetű termékek exportját. “Tűrhetetlen az a helyzet, hogy EU-partnereink komolyan úgy hiszik, módjukban áll országunk feldarabolása” – fogalmazott Johnson.

A kormányfő külön kitért arra, hogy a Brexit-megállapodás észak-írországi protokollja alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomban uniós vámok vethetők ki az olyan árucikkekre, amelyekről feltételezhető, hogy az EU egységes belső piacára – mindenekelőtt Írországba – kerülhetnek tovább. A protokoll alapján közös bizottság állapítaná meg, hogy melyek ezek az árucikkek.

Boris Johnson szerint azonban az EU-ban többen immár abból indulnak ki, hogy alapesetben minden árucikk ilyen, így a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalomban minden termékre vámot kell kivetni, ami azt jelentené, hogy például az Észak-Írországba szállított skót marhahúsra 90 százalékig terjedő vámot kellene fizetni.

A Brexit-megállapodáshoz csatolt 64 oldalas észak-írországi protokoll célja az, hogy az áruforgalmat ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatárán – kelljen ellenőrzésnek alávetni, amikor december végén lejár a brit EU-tagság január 31-ai megszűnése után életbe léptetett átmeneti időszak. Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamat egyik fő vívmányaként hosszú ideje nem létezik fizikai ellenőrzés.

A protokoll alapelvei szerint Észak-Írország harmonizált viszonyrendszerben marad az Európai Unió egyes – főleg áruforgalmi – szabályrendszereinek néhány elemével, és bár továbbra is az Egyesült Királyság vámuniós rendszerének tagja lenne, ezzel együtt az Európai Unió egységes belső piacának egyik áruforgalmi beléptető pontjaként is funkcionálna.

A brit hatóságok a külső országokból Észak-Írországba érkező importra a brit vámtételeket alkalmazhatják, feltéve, hogy az adott importáru nem lép be az EU egységes belső piacára. Olyan importtételek esetében azonban, amelyekről nem lehet kizárni, hogy megjelennek az Európai Unió belső piacán, a brit hatóságok az EU vámtételeit kötelesek alkalmazni. Ugyanez vonatkozik a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomra. Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy bizonyos esetekben Észak-Írország és Nagy-Britannia között keletkezhet vámhatár.

A brit kormány által e héten beterjesztett, Johnson által hivatalosan hétfő este ismertetett törvénytervezet minden körülmények között mentesítené az észak-írországi üzleti vállalkozásokat bármiféle külön vámdokumentációs kötelezettség alól az Egyesült Királyságon belüli kereskedelemben, és felhatalmazná a brit kormányt az észak-írországi protokoll előírásainak figyelmen kívül hagyására.

A brit kormány hivatalos indoklása szerint a törvényre azért van szükség, mert abban az esetben is meg kell védeni az Egyesült Királyság gazdasági és területi integritását, ha nem sikerül kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást elérni az EU-val.

Az Európai Bizottság azonban már a múlt héten, egy éles hangú nyilatkozatban szerződésszegésnek és a nemzetközi jog megsértésének minősítette a tervezetet, amellyel szemben a kormányzó brit Konzervatív Pártban is egyre szélesebb ellenállás bontakozik ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »